People & Finance

Masters to Watch:
Geert Schaaij

Een bevlogen en succesvol vermogensbeheerder en belegger in de financiële wereld uit het hoge Noorden. De financiële expert Geert Schaaij heeft de handelsmentaliteit al op vroege leeftijd in zich. Als CEO van Beursgenoten investeert Geert in verschillende zaken. LXRY gaat in gesprek met de duizendpoot van het geldwezen.

Tekst: Bart-Jan Brouwer
Beeld: John van Helvert
Online redactie: Mical Joseph

Kunstje

“Al vanaf mijn achtste, toen we op een boerderij in Siegerswoude woonden, begon ik te handelen. Ik kocht bijvoorbeeld konijntjes voor twee gulden op de Pinkstermarkt en verkocht die voor vijf gulden aan een vriendje. Ik was niet zo van het leren, ik wilde iets vast kunnen houden. Dat leidde ertoe dat ik heel ondernemend werd. Ik ben redelijk vroeg van school af gegaan, omdat ik wist wat ik wilde. Waarom ik in aandelen ben gegaan? Dat had mede te maken met een oom die daarin handelde. Hij had een potje van 25.000 gulden en verdiende daar leuk geld mee. Dat wilde ik ook. In het begin liet ik me begeleiden – wist ik veel hoe je aandelen moest kopen. Via mijn adviseurs had ik 20.000 gulden belegd. In een half jaar tijd hadden ze 17.000 gulden verloren. Ik dacht: ik ga het zelf wel doen. Ik heb de bibliotheek leeg getrokken en ben aan het leren gegaan. Ik had het kunstje vrij snel onder de knie: van die 3.000 gulden die ik overhad, heb ik in drie maanden tijd 50.000 gulden gemaakt.”

Parels

“Ik belegde ook in olie. Daar verloor ik een sloot geld mee toen Reagan bommen gooide op het dak van Khadaffi. Ik wilde uitvinden hoe ik dat had kunnen voorkomen. Zo kwam ik erachter dat je aandelen kunt verzekeren met opties. Daar ben ik me in gaan verdiepen, en met name ben ik me gaan specialiseren in afgeleide producten, derivaten. Zo ga je risicomijdend denken. Daar heb ik wel een slag mee gemaakt. In die tijd, begin jaren tachtig, kon iedereen nog vermogensbeheerder worden, want er was geen wetgeving. Veel mensen brachten hun spaarcentjes naar mij, contant. In 1986 trad de Wet Effectenhandel in werking: je moest je laten registreren, op een derdenrekening werken, et cetera. Ik heb me daaraan geconformeerd en ben uitgegroeid tot een best wel groot vermogensbeheerder.

“Het is verdrietig voor al die mensen die een hekel hebben aan belegggen, want er zijn geen alternatieven. De vraag is: wil je dat je geld onteigend wordt door de overheid of dat je vermogen intact blijft via het bedrijfsleven en de beurs?”

In 2006 verkocht ik mijn bedrijf. Voor zes nullen in veelvoud. In één keer was ik miljonair. Dat ik ben doorgestart met Beursgenoten kwam door Harry Mens. Nu ik geen beleggingsadviseur meer was, had het geen zin om nog bij hem in Business Class te verschijnen. Hij zei: ‘Ik wil je terug op tv, je bedenkt maar wat.’ In die tijd had beleggingsdeskundige Rienk Kamer een blaadje, alleen was hij nogal negatief. Ik dacht: weet je wat, ik begin ook een advieslijn. Dan laat ik me door mijn klanten betalen voor mijn adviezen en krijgen zij ook zo’n blaadje. Alleen dan vanuit kansen gedacht. Beursgenoten telt momenteel tegen de 5.000 abonnees, die jaarlijks 489 euro betalen. Ik beheer het geld niet meer, maar geef louter adviezen. Daar maak ik veel werk van. Ik heb analisten over de hele wereld zitten. Vooral met onze parels zitten wij vaak goed. Soms zitten wij wel aan de wat vroege kant. Als wij een aandeel op 12,50 euro betitelen als koop, dan wil die nog weleens terugzakken naar 11 voordat hij naar 15 gaat. Maar dát hij naar 15 euro gaat, weet ik zeker. Dat is een kwestie van rekenen.”

Rozen

“Beursgenoten investeert op dit moment zwaar in een nieuwe, geavanceerde website. Daar vind je veel meer dan een goed beleggingsadvies: beursnieuws, adviezen van gezaghebbende analisten wereldwijd, videocontent, podcast… We noemen het niets voor niks ‘De wereld van Beursgenoten’. Ook bevat de website een optiecalculator: met deze tool kun je elke strategie doorrekenen en ook bekijken wat de theoretische waarde van een optie is, zodat je niet te veel verzekeringspremie betaalt. Alles wat de website biedt, is gekoppeld aan een visie van dat moment. Mensen hoeven het niet met ons eens te zijn, maar we willen wel duiden. In de wereld van nu – handelsoorlogen, Brexit, onrust in het Midden-Oosten – is beleggen moeilijker dan ooit. Maar als jij je geld op de bank laat staan, weet je één ding zeker: het wordt minder waard. Als je 100.000 euro hebt en je moet vermogensrendementsheffing betalen, dan heb je volgend jaar afgerond nog maar 98.000 euro. Moet je kijken waar je vermogen over vijftien jaar staat! Mensen roepen dat de huizen zo duur worden. Dat is niet waar: het geld is minder waard. Ik heb liever een te duur huis dan een pak geld op de bank. Of een goed kwaliteitsaandeel. Want een bedrijf berekent zijn kostprijs door, past de waarde aan aan lonen, inflatie, noem maar op. Alleen is dat niet een weg die over rozen gaat. Er bestaan geen grafieken die in een rechte lijn lopen. Maar in de loop der jaren laten ze wel een stijgende lijn zien. Als belegger moet je meer dan ooit een meerjarenvisie hebben. Kies een goed aandeel uit en houd de vinger aan de pols: dat is waar Beursgenoten van dienst kan zijn. Het is verdrietig voor al die mensen die een hekel hebben aan beleggen, want er zijn geen alternatieven. De vraag is: wil je dat je geld onteigend wordt door de overheid of dat je vermogen intact blijft via het bedrijfsleven en de beurs?”

LXRY Magazine

Dit interview is te lezen in LXRY Magazine 40 dat vanaf nu te bestellen is via de onderstaande knop. Zeker weten dat je niets mist? Neem nu een 1-jarig of 2-jarig abonnement op LXRY Magazine en kies wat voor welkomstgeschenk je wilt ontvangen. Kies bijvoorbeeld een van de heerlijke geurkaarsen, laptoptassen of luxe sjaals uit de LXRY Collection (t.w.v. 69 euro), een Oolaboo Skin Defence DNA protective set (t.w.v. 144,95 euro), of een Sodastream (t.w.v. 159 euro).