People & Finance

Masters to Watch: Franklin van der Zijde

Masters of LXRY 2019 staat in het teken van liefde voor vakmanschap en passie voor perfectie waarbij de beurs het epicentrum is van luxe. De exposanten werken toe naar The LOVE Edition en zullen elkaar van 12 t/m 16 december treffen in RAI Amsterdam. Maar welk verhaal schuilt er achter deze unieke en gedreven ondernemers?

Tekst: Mical Joseph
Beeld: WaterRower

Sportman

Meet Franklin van der Zijde. Eigenaar van vitaliteitsbedrijf Optima Forma Fitness en distributeur in de gehele Benelux van WaterRower en NOHrD. Franklin is niet alleen op zakelijk gebied sportief bezig, maar ook op persoonlijk vlak. “Zelf fitness ik vaak en ik boks sinds een aantal jaren. Eigenlijk wilde ik tijdens mijn jeugd al aan vechtsport doen, maar dit kwam er niet van. Ik deed namelijk al aan wielrennen en hardlopen. Achteraf gezien wel jammer, maar net zoals met ondernemen: je hebt niet alles in de hand.”

“Ik kom uit een ondernemersfamilie. Mijn vader was ondernemer, hjj had als één van de eerste in de regio Rotterdam zijn eigen autorijschool. Het rijschoolfenomeen was toentertijd, in de jaren ’80, opkomend en een langere studie. Ik ambieerde zelf ook altijd om ondernemer te zijn, maar nooit om in mijn vaders voetsporen te treden.” Franklin was als jong jochie al ondernemend en bezig met het ontdekken, ontwikkelen en creëren. “Na de middelbare school ben ik meteen gaan werken in de metaal business. Mijn vrienden hadden allemaal al een baan en een goed inkomen, ik wilde ook geld verdienen. Na een paar jaar deed ik de HBO avondschool erbij, dit heb ik negen jaar gedaan.”

Een nieuw concept

Franklin ging als verkoopadviseur aan de slag en gaf technisch advies in de lastechniek. “Deze functie wakkerde het ondernemerschap in mij weer aan en via een vriend kwam de fitnessbranche op mijn pad. Hij was met het idee bezig om een fitness speciaalzaak te beginnen.” Het idee van de speciaalzaak was naar Amerikaans concept: een grote winkel met een hoog aanbod en servicegehalte. Voor Nederlandse begrippen vernieuwend in de jaren ’90. “Een verschil van inzicht met de investeerder deed mij besluiten om wat anders te gaan doen en toen ik benaderd werd door de fabrikant van de WaterRower om distribiteur in Nederland te worden kwam dat op het juiste moment. Deze fabrikant kende ik via de speciaalzaak. WaterRower wildein ieder land waar roeien een nationale sport is vertegenwoordiging hebben. “Dit leek mij perfect. Ik vond het toen al een mooi product, dus ik ging in zee met hen. Daarna ontstond Optima Forma Fitness in 2000 als officiële distributeur van WaterRower.”

Ondernemen

“Om eerlijk te zijn snapte mijn omgeving de stap van mijn toenmalige vakgebied naar winkelier niet. Dit omdat ik goed opgeleid was en één van de weinigen was die de functie bekleedde. ‘Waarom zou je dan winkelier worden?’, werd gezegd.“ Toch sloot deze stap perfect aan bij Franklin, ondernemen bestaat voor hem uit creativiteit, lef en doorzettingsvermogen hebben. “Lef en doorzettingsvermogen liggen dichtbij elkaar, alleen is het verschil dat durven doen niet automatisch doorzettingsvermogen creëert. Bij tegenslag moet je als ondernemer ook doorzetten.”

Een dare devil op het gebied van ondernemen dus: stappen durven nemen en kansen zien. Zo ook in Franklins persoonlijke leven. De eigenaar sprong vorig jaar parachute en streepte deze actie van zijn bucket list af. “Het was geweldig. Ik heb geen hoogtevrees, maar het moment van de sprong uit het vliegtuig moest ik wel even slikken. De val zonder de parachute, het moment voordat deze opengaat, was een 40 seconde durende adrenaline kick.”