People & Finance

Meet the Masters:
Jonnie en Thérèse Boer

Jonnie en Thérèse Boer hebben de afgelopen dertig jaar een gastronomisch imperium opgebouwd, met De Librije*** als kloppend hart, een eigen hotel, Brass Boer Bonaire en sinds dit jaar brasserie Brass Boer Thuis. Het koppel bewijst: passie werkt aanstekelijk.

Tekst: Susan Poeder
Beeld: Rahi Rezvani

“Jonnie heeft altijd vertrouwen in me gehad en me op een voetstuk gezet en me de ruimte gegeven om mijn vak te doen. Dat heeft me gevormd tot wie ik nu ben”

Hoe het begon
Jonnie: “Ruim dertig jaar geleden ontmoetten wij elkaar in Giethoorn. Ik zat met vrienden in een boot: René en Natasja Froger. En toen liep zij over de brug. Ik zei tegen René: ‘Die is van mij.’” Thérèse: “Een paar maanden later zag ik hem weer en was het raak. Ik studeerde aan de Hotelschool en Jonnie werkte al in De Librije als chef. Het duurde niet lang voor ik hier ook stond te werken en wij de zaak overnamen. We kregen toen gelijk die Michelinster, elke avond volle bak en ik stond alleen in het restaurant. Dat was doorbeulen, daar leer je wel van. Door dat samenwerken zijn we in korte tijd naar elkaar toe gegroeid. De hele wereld zei ook: ‘Waar beginnen die twee in godsnaam aan? Die denken in Zwolle daar een beetje een leuk restaurant te hebben.’”

Thérèse: “Wat ik ook zo mooi vind: toen wij die ster kregen, kwamen chefs vaker op de voorgrond te staan. Jonnie heeft altijd gezegd: ‘We doen dit samen, dus we gaan samen op de foto.’ Dat heeft mij de kans gegeven om me te ontwikkelen tot goede gastvrouw en sommelier. Hij heeft altijd vertrouwen in mij gehad en me op een voetstuk gezet en me de ruimte gegeven om mijn vak te doen. Dat heeft me gevormd tot wie ik nu ben.”

Succesvol ondernemen
Jonnie: “Als je als ondernemend stel succesvol wilt zijn, dan moet je respect voor elkaar hebben. Daarmee bedoel ik dat je het weleens niet eens bent met elkaar en dat ook zo laat. Je hoeft niet op elke slak zout te leggen.” Thérèse: “Al zeven jaar drinken wij elke dag om half tien een glas wijn op de bank in de lounge en nemen we de afgelopen dag door. Dat is echt zo’n rustpunt van de dag. We hebben altijd geprobeerd elkaar niet uit het oog te verliezen.”

Jonnie: “Het leuke aan het samenwerken is dat zij haar eigen ding heeft en ik ook, maar dat we elkaar ook graag uitdagen.” Thérèse: “Als Jonnie nieuwe gerechten heeft bedacht, dan gaan we die samen proeven. Als we een nieuwe tafelbereiding hebben en hij vindt daar iets van, dan zegt hij dat ook. We hebben ieder onze eigen kwaliteiten. Zijn creativiteit zou ik wel willen hebben.” Jonnie: “En ik haar geduld. Stel iemand zegt ‘de wijn is een graad te koud’, dan denk ik: laat mij maar even een rondje lopen. Zij kan dan heel normaal met zo’n persoon zitten praten. Bijna irritant, maar zij kan dat gewoon.”

Nieuwe generatie
Jonnie: “Je moet een goed moment kiezen om te stoppen. Helemaal stoppen kan ik niet, maar wel een stapje terug doen. Onlangs ging chef Nelson Tanate koken in Schoorl: ‘Merlet x De Librije.’ Wij waren er niet bij, dus echt de jonkies daar aan het werk. Er waren allemachtig veel leuke opmerkingen en die jongens liepen met zo’n smile rond. Dat is te gek. Dus je moet doen wat wij in het begin deden: elkaar helpen. Maar wij zijn hier nog lang niet klaar. We zijn nog niet eens op het hoogtepunt van ons kunnen. Elke keer verzinnen we nieuwe dingen die gewoon echt goed zijn.”

LXRY Magazine

Benieuwd naar de rest van het verhaal en de interviews met alle geselecteerde Masters? Het magazine is nu te bestellen via de onderstaande knop. Dit super dikke nummer staat geheel in het teken van Masters of LXRY 2019.

LXRY Magazine 39