Art & Design

Marjan van Aubel: 'Hooked' aan Solar

Spullen zijn er al genoeg. Daarom maakt de prijswinnende uitvinder Marjan van Aubel (Bergen op Zoom, 1985) louter ontwerpen die bijdragen aan een positieve toekomst. Daarbij focust ze op de integratie van zonnecellen in meubels. LXRY ging het gesprek aan met Marjan en komt tot bijzondere nieuwe inzichten. Want waarom zou je interieur ook niet meteen als power station kunnen dienen?

Interview: Bart-Jan Brouwer
Redactie: Annelies Keus

“Zonnecellen heb ik altijd fascinerend gevonden: een oppervlakte waar zonlicht op valt, dat wordt omgezet in elektriciteit. Daar hoef je verder niets aan te doen. Zonlicht is gratis en voor iedereen”

Marjan vindt dat een tafel meer functie zou moeten hebben dan er alleen maar aan zitten en ontwikkelde de Current Table, die met behulp van zonnepanelen veranderde in één groot oplaadpunt. Ook ontwikkelde ze de Power Plant, een kas die bestaat uit stroomopwekkende ramen. “Ik ben sowieso geïnteresseerd in waarom dingen zijn zoals ze zijn. Waarom is de lucht blauw? Dat wetenschappelijke wilde ik met design linken. Ik vind het vooral een uitdaging om nieuwe ideeën om te gieten in iets tastbaars, wat je echt kunt ervaren. Wat ik maak, moet wel een functie hebben, een toegevoegde waarde.”

HELLO GENIUS

Ben je nieuwsgierig naar de rest van het verhaal? Het complete interview met Marjan van Aubel lees je in het nieuwe LXRY magazine #36. Deze is verkrijgbaar via onderstaande link. Wil je niets meer missen? Kies dan voor een 1- of 2-jarig abonnement op LXRY en ontvang het magazine 4 keer per jaar op de deurmat.

LXRY Magazine 36