Art & Design

Maarten Baas exposeert in Gent

Solotentoonstelling Hide & Seek

Design Museum Gent presenteert tot 30 september Hide & Seek, de solotentoonstelling van designer Maarten Baas. De expositie laat het veelzijdige werk zien van een van de bekendste Nederlandse ontwerpers. Deze productie van het Groninger Museum geeft een overzicht van zijn belangrijkste werk over de afgelopen 15 jaar. Zijn ontwerpen bevinden zich op het snijvlak van kunst en design. Het zijn theaterdecors, maar dan voor het echte leven: humoristische en rebelse meubelreeksen die niet industrieel te vervaardigen zijn.

Verbrand meubilair als doorbraak

Baas studeerde af aan de prestigieuze Design Academy Eindhoven met de serie Smoke, waarin hij meubilair verbrandde. Door de zwartgeblakerde, broze resultaten te behandelen met kunsthars, maakt Baas de stukken weer bruikbaar. Daarna volgde Clay: unieke handgemaakte meubelen die geboetseerd zijn uit synthetische klei. Een spontaan, vrolijk en lichtjes onhandig tegengewicht voor strak minimalisme waarin de hand van de meester niet enkel zichtbaar, maar ook voelbaar is. Met de baanbrekende reeks Real Time vond Maarten Baas een nieuwe manier om met tijd om te gaan: zijn klokken tonen een man die elke minuut de wijzers opnieuw schildert en weer weghaalt.

Maarten Baas: houden van Dutch Design

Het oeuvre van Maarten Baas staat niet stil. De Houdini van Dutch Design is onmogelijk vast te pinnen. Je moet ’m ergens proberen zoeken tussen ratio en gevoel, tussen natuur en cultuur, tussen vrijheid en beperkingen. Vorig jaar was Maarten een van de Masters van Masters of LXRY. Bart-Jan Brouwer zocht hem op.