Media & Entertainment

John van den Heuvel tijdens podcast met Yves: 'Het is moeilijk om je hele leven lang op de vlucht te blijven'
Een uur later kreeg hij breaking news

Een speciale editie van 'Een-tweetje met Yves. Niet poetsen, maar lullen'. Deze keer ontvangt Yves Gijrath namelijk zijn podcastgasten in het sfeervolle Stan Huygens Café op Masters of LXRY. Terwijl de beurs in volle gang is, blikt Yves met drie prominenten van de Telegraaf terug op 2019 en bespreekt hij de plannen voor 2020. Hoofdredacteur Paul Jansen, society journalist van het Stan Huygens Journaal Pieter Klein Beernink en misdaadverslaggever John van den Heuvel zijn te gast.

Tekst: Inge Dal
Beeld: Goed Folk en Mical Joseph @ Masters of LXRY

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister de podcast hier!

Niet alleen was deze podcast heel bijzonder, omdat het plaatsvond in het rumoerige Stan Hygens Café van De Telegraaf tijdens Masters of LXRY, maar nog geen uur later werd bekend dat Ridouan Taghi, de meestgezochte crimineel van Nederland, was opgepakt in Dubai. Een van de redenen waarom onze podcastgast John van den Heuvel al twee jaar lang zwaarbeveiligd door het leven moet gaan.

John van den Heuvel

 

John van den Heuvel: ‘Ik heb het rotsvaste geloof dat er uiteindelijk een overwinning uit de bus komt’

“Het is inmiddels al twee jaar geleden dat ik in het beveiligingspakket terechtkwam en ik heb het een beetje losgelaten als je vraagt hoe lang gaat dit nog duren. Twee jaar geleden hoopte ik twee weken, maar inmiddels is het jaren..ik prijs de dag dat het allemaal voorbij is”, vertelt John. Het houdt hem niet tegen om door te gaan met zijn ambities. “Ik presenteer niet alleen, maar produceer ook TV-programma’s en ik heb besloten om zelfstandig door te gaan als producent, met onder andere crimeprogramma’s en sportprogramma’s. Dat is mijn nieuwe voornemen voor 2020. Ik heb er zin in en het is weer een nieuwe leuke stap”, doet de crimejournalist uit de doeken.

Yves Gijrath met Paul Jansen

... John van den Heuvel

... en Pieter Klein Beernink

Aanslag

Wanneer Yves vraagt naar zijn hoogtepunt voor 2020 heeft hij het liever eerst over een dieptepunt van 2019. “De aanslag op Derk Wiersum was absoluut het dieptepunt. Het was een aanval op de rechtsstaat. Niet alleen advocaten, maar ook de officier van Justitie, iedereen is bang geworden en dat vind ik heel ernstig”, gaat hij verder. “Er was een naïviteit als het gaat om de criminele organisatie die hierachter zit en dat men toch nog steeds zoiets had van…een advocaat dat zullen ze niet doen.”

Grootste wens

Natuurlijk hebben ze het over voetbal, PSV en AJAX, zijn zwaarbeveiligde leven, Holleeder en Taghi. “Ook rond Taghi zie je angst. Er mag niet meer getekend worden in de rechtszaal. Namen mogen niet meer genoemd worden. Ik heb het rotsvaste geloof dat er uiteindelijk een overwinning uit de bus komt, want het is ongelofelijk moeilijk om je hele leven lang op de vlucht te blijven. Er zullen altijd mensen in je omgeving zijn die je zullen verraden. Holleeder zit bijvoorbeeld nu wel in een extra beveiligde inrichting tot de rest van zijn leven.” Hij eindigt met zijn grootste wens voor 2020, John bedankt!

Paul Jansen

 

Paul Jansen: ‘En dan krijg je iets in de krant wat als een rotje in je gezicht ontploft’

Paul Jansen mag ook plaatsnemen in de podcaststoel. Hij is inmiddels vijf jaar hoofdredacteur van De Telegraaf en Yves, als trouwe abonnee, heeft meteen de prangende vraag of Paul mag blijven van de Belgen. “Ik heb sinds de zomer een andere CEO, Rien van Beenen. Het is natuurlijk altijd maar afwachten hoe dat gaat, maar tot nu toe is het heel prettig. Nederlanders zijn veel directer, maar Belgen zijn directiever”, vertelt Paul. “Wij Nederlanders hebben ondanks dat we heel direct zijn de neiging om alles te relativeren. Dat verschil in bedrijfscultuur is fascinerend om te zien.”

Geruchten en blunders

Ze nemen een aantal geruchten door, maar ook blunders. “Het is ontzettend belangrijk om bij een verhaal wederhoor te plegen en alle bronnen aan het woord te laten en ik moet helaas toegeven dat dat er nog wel eens bij inschiet.” Uiteraard geeft hij een voorbeeld. “En dan krijg je iets in de krant wat als een rotje in je gezicht ontploft”, laat hij weten.

Toekomstplannen & 2020

Over politiek Den Haag neemt hij ook een duidelijk standpunt in. Hij heeft het over het klimaatakkoord, het lekken van nieuws en migratie.”Ik vind het onbegrijpelijk dat ik Rutte op het verkeerde podium de verkeerde boodschap hoor verkondingen.” Ook komen de toekomst van print en online, de positie van De Telegraaf en de concurrentie aan bod. “In 2001 zijn we hard gevallen. De groei zit in de digitale abonnementen. Maar toch blijf ik print ontzettend belangrijk vinden.” Op de vraag of hij ooit zelf bedreigd is zegt hij meteen: “Daar doe ik geen uitspraak over.”

Pieter Klein Beernink

 

Pieter Klein Beernink: ‘Wij zijn journalisten en geen liefdadigheidswerkers’

“Onze missie is om te laten zien hoe de wereld draait, hoe de wereld in elkaar zit op een niveau waar de meeste mensen niet kunnen komen. Hoe het functioneert bij mensen die het eigenlijk voor het zeggen hebben, maar die zich zelden aan de buitenwacht laten zien. En daar proberen we welkom te zijn en ons oor te luisteren te leggen”, vertelt Pieter.

Wish-list

“Wij zijn natuurlijk wel journalisten en geen liefdadigheidswerkers. Als krant hoor je bij iedereen betrokken te zijn en daarom moet je met zoveel mogelijk mensen praten en je nergens te goed voor voelen. Je moet het allemaal willen weten en allemaal willen zien.” Hij vertelt enthousiast over de leukste happening van 2019 in Rome: “Daarna konden we de paus even kort spreken. Dat was geweldig om te doen.” Maar ook over de feesten waar hij het liefst naartoe gaat en zijn wish-list.

Mooiste event

Hij somt een flink aantal events op in 2020 waar hij zich op verheugt, maar als hij moet kiezen roept hij: “SAIL!! Dat is zo’n romantisch evenement. Je loopt over de boten van de ene kant van het IJ naar de andere kant. En zeg nou zelf…Amsterdam is gewoon een geweldige, warmbloedige mooie stad.”