Media & Entertainment

LXRY To-See:
IDFA biedt online kosteloos documentaires aan

Lekker voor de buis, op je tablet, mobiele telefoon of laptop kan je nu kosteloos documentaires kijken op de website van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). De website biedt 302 documentaires aan waarbij het gaat om films uit 1988 t/m 2019.

Tekst: Mical Joseph

100 Photographs: The Most Influential Images of All Time

Regisseurs Kira Pollack en Paul Moakley zetten in dit project van Time Magazine honderd foto’s op een rij die volgens Time het wereldbeeld hebben gevormd. Aan de hand van pakkende korte films, aangrijpende essays en persoonlijke verhalen van nieuwsmakers laten de makers zien waarom de gekozen foto’s zo belangrijk zijn. De foto waar de Beatles een kussengevecht houden (1964), de Oscars selfie van acteur Bradley Cooper (2014), maar ook de tragische foto van de gelynchte Emmett Till passeren de revue in het project.

{The And}

In de interactieve documentaire {The And} laat regisseur Topaz Adizes dertig koppels zien: van hetero en homo, naar onervaren tieners tot zestigers die ieder in het leven hebben meegemaakt. Of zij nou drie maanden samen zijn en superverliefd zijn, of lang getrouwd zijn en elkaar van top tot teen kennen. De koppels stellen elkaar 412 openhartige vragen over hun relatie. Dit zijn vragen over ergernissen, machtsverhouding, seks, verwachtingen en (mooie) herinneringen. Bijvoorbeeld: “Kies je bij het inrichten van een nieuw huis voor zo veel mogelijk ruimte of zo veel mogelijk meubels?” Elke kijker krijgt andere vragen voorgeschoteld en zo is er dus ook de mogelijkheid om thuis met je partner een gesprek te beginnen aan de hand van de vragen. Zo leer je je partner deze dagen op een andere manier kennen!

King Naki and the Thundering Hooves

En van partnervragen gaan we naar het weidse platteland van Transkei, op de Oost-Kaap van Zuid-Afrika. In deze documentaire probeert King Naki zijn droom te verwezenlijken en deze droom heeft alles te maken met een paard. King Naki heeft al z’n geld op een paard gewed, niet door er letterlijk op te wedden, maar door het te kopen. Iedereen verklaarden hem voor gek, maar hij gaf het paar de naam Thula Sibone, wat “Wait and See” betekent. King Naki reed zelf als jockey op snelle paarden en leek het dat hij in de voetsporen van zijn vader zou treden als stalknecht, maar de paardenliefhebber besloot voor zijn eigen droom te gaan. De markante persoonlijkheid bereid met zijn vastberadenheid zijn paard en hijzelf voor voor de Amateur Championships, die verreden worden op een open baan zonder hekken of lijnen. Terwijl Thula Sibone wordt klaargestoomd voor de wedstrijd blijkt dat de gebroeders Cox met een liefde voor grote auto’s en snelle paarden de grootste concurrenten zijn…

King Naki

All of Me

De beste vriendinnen Emma en Diede doen alles samen: school, zangles en winkelen… Ze delen dus veel met elkaar, maar niet alles. Want Diede heeft één geheim: ze is helderziend. Van haar omgeving zijn Diedes ouders de enige die van dit geheim weten. Vroeger geloofden niemand haar, of dachten ze dat Diede gek was. En stel je voor dat Emma haar ook gek gaat vinden? Maar wat betekent vriendschap, als je jezelf niet volledig kan laten zien? All of Me draait om persoonlijke moed en om te groeien naar een vriendschap van hoger niveau zal Diede zich moeten blootgeven.

Boy Cheerleaders

Regisseur James Newton volgt in de documentaire Boy Cheerleaders het eerste jongens cheerleading team van Engeland in hun aanloop naar de nationale kampioenschappen. Zo’n proces van aanloop gaat niet altijd over rozengeur en maneschijn, want zoals één van de cheerleadingmoeders vindt: jongens gaan er óf helemaal voor, of ze maken er een zooitje van. De regisseur zoomt in op drie jongens uit het team die tussen opnames door vertellen over sport, hun moeder en de afwezigheid van de vader in hun leven. Het cheerleadingteam is een belangrijke houvast voor de teamleden en hun moeders en speelt een grote rol in de opvoeding. Boy Cheerleaders laat zien dat er ruimte is om te dromen.

Boy Cheerleaders

IDFA

Wil je nog meer documentaires zien naast deze highlights van LXRY? Ga dan naar de website van IDFA en ontdek wat er nog meer te zien is.