LXRY Review: The Duchess

= Kan beter      = Verzorgd      = Goed      = Bijzonder goed                                                                                                                                                                                  = Uitzonderlijk

ETEN    
SERVICE    
SFEER    
PRIJS/KWALITEIT    
TOTAAL    

 

Belle epoque in Amsterdam

The Duchess is het kosmopolitische restaurant van het W Amsterdam. Prestigieus en hip. De keuken wordt omschreven als Nouveau-Niçoise. Dat is eenvoudiger koken met verfijnde smaken, maar zonder ‘gelletjes’, streepjes en vooral geen overvolle gekunstelde borden. Het concept is sharing en zoals je in steden als Londen, New York en aan de Franse Côte in bomvolle zaken ziet: “each dish is served as and when ready”. De bediening spreekt uitsluitend Engels wat goed past in een internationale zaak als deze en is uiterst behulpzaam om van tafel te wisselen door de tocht die vanuit de ingang doortrekt naar de keuken. Het interieur is prachtig en imposant. Belle Epoque in Amsterdam. Goud, marmer, hoge plafonds en veel tafels en stoelen. Fijne muziekkeuze!

Summiere omschrijvingen, uitgebreide smaken

De menukaart is minstens net zo imposant. 24 ‘kleine’ gerechten en 15 ‘hoofdgerechten’ en 6 bijgerechten. Kris kras door elkaar, zo ook in prijs. Wat jammer is de summiere omschrijving van de gerechten en worden er ingrediënten weggelaten die bepalend zijn voor het gerecht. Hiermee wordt ook de (kwaliteit) van de keuken te kort gedaan. Zo zijn bijvoorbeeld de donuts van foie gras geen donuts, maar gevulde soesjes (wel om je vingers bij af te likken!). De krokante courgette met truffel had bijvoorbeeld omschreven kunnen worden als ‘spaghetti’. En dat de kaas een belangrijke rol speelt in het gerecht. De smaken van de gerechten zijn goed, licht, fris en vers. Bij veel gerechten wordt royaal olijfolie gebruikt wat helaas niet altijd het gerecht ten goede komt.

We werden getriggerd door de salade Niçoise waarbij alle originele ingrediënten ‘uit elkaar getrokken’ waren en verdeeld over het bord lagen. Verder verfraaid met licht aangezette rauwe tonijn. De wijnkaart is breed en betaalbaar met af en toe een mooie trouvaille voor een scherpe prijs en ook nog in fraai Riedel-glaswerk. Een prachtig on-Nederlands restaurant in hartje Amsterdam.

Culinair ondernemer Carsten Klint heeft een rijk verleden in de wereld van gastronomie. Hij was vijf jaar medeverantwoordelijk voor restaurantgids GaultMillau en voorzag eenzelfde periode de Meestertitels in de Nederlandse horeca van een nieuwe glans. Carsten is vaste presentator van LXRY TV en was Master of LXRY 2016. Sinds 2014 is hij eigenaar van restaurant en boutique hotel Central Park, by Ron Blaauw ® in Voorburg (bij Den Haag).

The Duchess (W Amsterdam)
Spuistraat 172, Amsterdam
www.the-duchess.com

Wijnen: €20,00-€95,00
Gerechten: €8,50-43,00
Menu’s: n.v.t.

Fotografie: The Entourage Group

Meer Wining & Dining