LXRY Review: restaurant Bij Erik

= Kan beter      = Verzorgd      = Goed      = Bijzonder goed                                                                                                                                                                                             = Uitzonderlijk

ETEN 
SERVICE    
SFEER    
PRIJS/KWALITEIT    
TOTAAL    

Geen bij-zaak

Onder de rook van Den Haag zit aan de sluis in Leidschendam restaurant Bij Erik. Niet dat we na het vorige restaurant op zoek zijn gegaan naar de volgende “Bij”, maar deze “Bij”, chef-kok/eigenaar Erik Tas, is behoorlijk aan de weg aan het timmeren. Ongeveer 2,5 jaar open en in 2015 al onderscheiden met een Bib Gourmand van Michelin (prijs-kwaliteit). Dan kan je best een potje koken. Tas is voormalig souschef van naamgenoot Erik van Loo, de bekende twee-sterrenchef van restaurant Parkheuvel. Ondanks dat zijn (kleine) restaurant nog niet zo lang geopend is, heeft hij het onlangs weer gerestyled. Warmere inrichting en nog comfortabelere stoelen. Het is een klein restaurant met een pijpenla bij de open keuken en om de hoek nog enkele tafels. Modern, beetje retro en strak zonder koud aan te voelen. Maar wat werkelijk opmerkelijk is, is hetgeen de jonge ondernemer op het bord tovert. Niet alleen aan kwaliteit, maar ook in het bijzonder de prijsstelling.

Met Aziatische touch

Het concept is eenvoudig: je kunt alleen een menu bestellen, van twee tot vijf gangen. Een parade van amuses (ook nog!): een sesam-kletskop gevuld met piccalilly, een muffin met Taggiasche olijf en ansjovis, een (overheerlijke) macaron “noir” met roomkaas en gepofte ui, ganzenlever met rode port en Granny Smith appel en als laatste amuse schuim van langoustine met coquilles. We konden niet anders dan daarna all the way te gaan, het maximale aantal gangen. Want de amuses waren spannend, smaakvol en maakte ons benieuwd naar meer gerechten uit de keuken van deze jonge talentvolle chef. En dan val je van de ene verbazing in de andere.

Tonijn gestapeld op kruiden filodeeg met limoenmayonaise en wakame (zeewier) met een krokant gebakken gamba. Schot in de roos, smaakvol en fris. Gevolgd door op de huid gebakken rode mul met tofu, piment en dashi (Japanse visbouillon). Ook hier weer lichte Aziatische tonen in het gerecht met een heerlijke ceviche (in citrus gemarineerd) van fijne groenten. Even voor de zekerheid vragen of Tas ondertussen echt geen Michelin-ster heeft ontvangen want zijn keuken doet niet onder voor de gemiddelde sterrenzaak. Sterker nog, misschien nog wel beter! De chef wilde ook nog een klassieker laten proeven: krokant buikspek met langoustine, eendenlever en (weer de Aziatische-touch) Hoisin geserveerd op een satéprikker en opgediend op een mini-houtskoolgrill (met briketten en rook).

Als het de bedoeling was om ons stil te krijgen, dan is Erik daar in geslaagd. De parelhoen met kruidenpolenta, duxelles (fijngesneden paddenstoelen) met gepekelde wortel, meiknol en gevogelte jus is een safe gerecht. Niets mis mee, maar mist in vergelijking met de andere gerechten spanning. We sluiten af met een mooie selectie van diverse kaassoorten met diverse huisgemaakte crackers en chutney. De bediening is vriendelijk en voorkomend. Aanwezig zonder opdringerig te zijn. Verbluft over de kwaliteit en de schappelijke prijzen stappen we in de auto en kijken uit naar het moment dat Michelin in december de nieuwe sterren in Nederland voor 2018 bekend maakt.

Culinair ondernemer Carsten Klint heeft een rijk verleden in de wereld van gastronomie. Hij was vijf jaar medeverantwoordelijk voor restaurantgids GaultMillau en voorzag eenzelfde periode de Meestertitels in de Nederlandse horeca van een nieuwe glans. Carsten is vaste presentator van LXRY TV en was Master of LXRY 2016. Sinds 2014 is hij eigenaar van restaurant en boutique hotel Central Park, by Ron Blaauw ® in Voorburg (bij Den Haag).

Restaurant Bij Erik
Sluisplein 9, Leidschendam
bijerik.nl

Wijnen: €30,00-€180,00
Gerechten: Alleen menu’s
Menu’s: Lunch 2/3/4/5 gangen €27/€32/€40/€47 Diner: 3/4/5 gangen €37/€45/€52

Fotografie: Bij Erik

Meer Wining & Dining