LXRY Review: Restaurant Bij Qunis

= Kan beter      = Verzorgd      = Goed      = Bijzonder goed                                                                                                                                                                                             = Uitzonderlijk

ETEN    
SERVICE    
SFEER    
PRIJS/KWALITEIT    
TOTAAL    

 

Gemaal de Lynden

Onder de rook van Amsterdam (15 min) en op rijafstand van Den Haag (30 min) ligt in het dorpje Lijnden (gemeente Haarlemmermeer) Restaurant Bij Qunis van chef-kok/eigenaar Ronald Kunis en zijn vrouw Tamara. Het restaurant zit in het in het voormalig ketelhuis van een opvallend gebouw uit 1847(!): het gemaal ‘De Lynden’. De inrichting is industrieel (strak) en opmerkelijk is dat er geen muziek te horen is. Ronald Kunis is niet de eerste de beste chef-kok. Hij was jarenlang de linker- en rechterhand van Gert-Jan Hageman sinds de oprichting van het Amsterdamse groenten- en kwekerij restaurant De Kas. Verbaasd zijn we dus niet dat groenten en het seizoen een prominente rol spelen op de menukaart van de jonge ondernemers die twee jaar geleden hun restaurant openden.

Libanese wijn

Op de à la carte kaart staan vier voorgerechten en vier hoofdgerechten en daarnaast kan je een keuze maken uit een drie-, vier- en zesgangen menu die aantrekkelijk geprijsd zijn. De wijnkaart is, geheel passend bij de menukaart, ook klein (26 wijnen) gehouden. Er werd mooi Spiegelau-glaswerk op tafel gezet nadat ons oog viel op een bijzondere (en redelijk geprijsde) Libanese wijn van Chateau Musar uit de Bekaa-Valley, de Jeune Red. Een meer toegankelijke en fruitige wijn met het fijne rijpe Bordeaux-kenmerk van de grote broer.

perfecte cuisson

Van de kaart kozen we de huisgemaakte filet american en de salade van gebakken coquilles. Een hoofdrol bij het eerste gerecht voor een perfect gegaard smeuïge eidooier en lekkere zilverui, mosterdmayonaise en krokante aardappel. De coquilles zijn goed op juiste gaarheid gebakken. Daarbij mooie zuren (rammenas, rettich, radijs en appel) als tegenhanger van natuurlijke zoete smaak van de St. Jakobsmosselen. Als hoofdgerechten licht gepekelde en gebakken kabeljauw en uiteraard een ‘groentenpalet’ en papillotte gegaard. Wederom de hoogste score als het gaat om de cuisson van zowel de groenten én de kabeljauw. En dan te bedenken dat de chef-kok gewoon een avond vrij was en dus een sterk keukenteam heeft staan op de momenten dat hij er zelf niet is. Klasse. Als afsluiter een bord met keurige kaassoorten. Kortom, voor de afstand hoef je het niet te laten om de auto te pakken naar Lijnden. Sterker nog: ga het proeven!

Culinair ondernemer Carsten Klint heeft een rijk verleden in de wereld van gastronomie. Hij was vijf jaar medeverantwoordelijk voor restaurantgids GaultMillau en voorzag eenzelfde periode de Meestertitels in de Nederlandse horeca van een nieuwe glans. Carsten is vaste presentator van LXRY TV en was Master of LXRY 2016. Sinds 2014 is hij eigenaar van restaurant en boutique hotel Central Park, by Ron Blaauw ® in Voorburg (bij Den Haag).

Restaurant Bij Qunis
Akerdijk 12, Lijnden
restaurantbijqunis.nl

Wijnen: €24,00-€85,00
Gerechten: €13,50-€27,50
Menu’s: 3-gangen: €39,50 / 4-gangen: €42,50 / 6-gangen: €55,00

Fotografie: Restaurant Bij Qunis

Meer Wining & Dining