LXRY Review: Gebr. Hartering

= Kan beter      = Verzorgd      = Goed      = Bijzonder goed                                                                                                                                                                                             = Uitzonderlijk

ETEN 
SERVICE    
SFEER    
PRIJS/KWALITEIT    
TOTAAL    
 Eten wat de pot schaft

In Amsterdam achter de Montelbaanstoren op de Oude Schans en in het verlengde van de straat waar de beroemde juwelier Gassan is gevestigd, zit in de Peperstraat het restaurant Gebr. Hartering, van eigenaren Paul en Niek. Een klein eenvoudig ingericht restaurant met houten tafels en bistro stoelen die gezellig dicht op elkaar staan en plaats biedt voor zo’n kleine 40 gasten met open keuken. Gebr. Hartering is alle dagen van de week geopend vanaf 18 uur. De tafels worden op vrijdag en zaterdag zelfs dubbel bezet, maar op doordeweekse avonden zit het restaurant ook eigenlijk altijd vol en worden gasten teleurgesteld of gevraagd over een uur of zelfs later terug te komen als ze toch willen dineren bij de succesvolle broers. En dat succes zit hem in de eenvoud en eerlijkheid van de gerechten en gemoedelijkheid van zowel de gastheren als de uitstraling van de zaak. We worden zo Gastvrij ontvangen, dat we dit met recht met een hoofdletter schrijven. Je hebt meteen het gevoel dat je welkom bent, alles mag en vooral niets moet. De kaart, op basis van “eten wat de pot schaft”, is eenvoudig en zo ingericht dat je eigenlijk altijd kiest voor het vijfgangen of zevengangen verrassingsmenu, waarbij de eerste drie gangen om te delen geserveerd worden. Vlees- en vis van de dag zijn € 27,50 en voor een ribstuk betaal je € 39 per persoon. Verder keuzes uit oesters (€ 15 voor 3 stuks), vleeswaren en kaas (€ 15 voor een bordje) en een nagerecht kost € 7,50. Eerlijke prijzen voor Amsterdam. Er wordt gekookt met liefde voor het seizoen en aandacht voor ambachtelijke leveranciers. De normale wijnkaart beslaat twee A4-tjes en met allemaal niet commerciële wijnhuizen. Dat geldt ook voor de speciale wijnkaart met grote namen tegen betaalbare prijzen, want wijn moet immers gedronken worden! Heerlijk.

Verrassingsmenu

Het verrassingsmenu begint met drie bereidingen van prei (!) als amuse. Briljant door de eenvoud met frisse, zoete en bittere tonen en een lekkere bite. Als voorgerecht twee reepjes makreel met slasoorten en dressing. Mooie zachte smaak van de makreel en lekker knapperige partjes klaverzuringknol. Als tweede gerecht krokant gebakken kalfszwezerik met remouladesaus waarin de kalfshersentjes zijn verwerkt als eiwit. Delicaat en smaakvol en wederom in alle eenvoud gepresenteerd. Gewoon lekker. Het derde gerecht is klassiek en ook weer in alle eenvoud: pasteitje gevuld met morieljes. Mooi vers, krokant bladerdeeg en vlezige vulling. Kunnen we dan niets kritisch melden? Jawel hoor, het hadden nog meer morieljes mogen zijn in de vulling. Als hoofdgerecht gebakken kraakverse zeeduivel op een licht bittere puree van olijf. Na afgesloten te hebben met diverse lekkere rijpe kaassoorten betalen we de rekening en gaan met een glimlach op ons gezicht weer huiswaarts. Zo willen we wel elke week verrast en bediend worden!

Culinair ondernemer Carsten Klint heeft een rijk verleden in de wereld van gastronomie. Hij was vijf jaar medeverantwoordelijk voor restaurantgids GaultMillau en voorzag eenzelfde periode de Meestertitels in de Nederlandse horeca van een nieuwe glans. Carsten is vaste presentator van LXRY TV en was Master of LXRY 2016. Sinds 2014 is hij eigenaar van restaurant en boutique hotel Central Park, by Ron Blaauw ® in Voorburg (bij Den Haag).

Gebr. Hartering
Peperstraat 10hs, Amsterdam
gebr-hartering.nl

Wijnen: €25,00-€175,00
Gerechten: €15,00-€39,00
Menu’s: 5-gangen: €55,00 / 7-gangen: €80,00

Fotografie: Gebr. Hartering

Meer Wining & Dining