LXRY reportage: Madagascar

Nergens vind je zo’n unieke flora en fauna als op Madagascar: van kolossale baobabs en surrealistisch stekelwoud tot dansende halfapen. De animatiefilmreeks Madagascar uit 2005 brengt associaties met zich mee van wilde, jolige dieren en volledig ongerept strand en jungle. Zo maagdelijk is Madagascar ook daadwerkelijk. De kansen voor ondernemers zijn daardoor groot. De vriendelijke aard van de eilandbewoners maakt dat je je als buitenlander zeer welkom voelt. Daarbij komt: een onovertroffen service in vaak zeer exclusieve lodges. Bezoekers vliegen logischerwijs op de hoofdstad, Antananarivo. Bij aankomst stuit je waarschijnlijk direct op manden met stokbrood, die verwijzen naar Franse invloeden. Benieuwd naar het nationale dessert? Geflambeerde banaan siert overal de warme avonden.

Buffelkarren

De smalle, doch goed geasfalteerde national road N2 brengt je naar het heuvellandschap van de oostkant van het eiland, met eenvoudige dorpjes met kunstig gevlochten huisjes van palmblad. Ook fietsers en buffelkarren maken gebruik van deze weg. Howel Madagascar dichter bij het Afrikaanse continent ligt, dringen zich vergelijkingen met Azië op. Niet verwonderlijk, want de eerste bewoners kwamen uit Indonesië en omstreken, zo wordt aangenomen. Later dedeno ok Arabische en Afrikaanse invloeden zich gelden. Hoewel Frans de officiele taal is, zal je de meeste bewoners Malagasy horen spreken.

Park Andasibe-Mantadia

Voor het banjeren door een spectaculair woud, moet je in het National Park Andasibe-Mantadia zijn. Hier vind je verschillende lemuren, ofwel halfapen. Deze dieren slapen ’s middags, dus mocht je ze willen zien, zal je je tocht ’s ochtends moeten maken. De grootste lemuur is de zwart-witte indri. In het woud vind je verder de prachtigste, kaarsrechte stammen van eucalyptusbomen. Alleen gaan wordt natuurlijk niet gewaardeerd. Een gids baant een weg door de jungle, waar je geregeld stuit op een ‘golden spider’ die goud oplicht in de zon.

Pirateneiland

In het noordoosten van Madagascar vind je Tamatave, de grootste havenstad van Madagascar. Langs de kust aanschouw je de Indische oceaan, diepblauw tussen de palmbladeren doorschijnend. De boomstammen zijn eeuwenoud, want: meters dik. Vanuit hier kun je het schattig klinkende eilandje Sainte-Marie bezoeken. Dat is ook per vliegtuig te bereiken, maar voor wat couleur locale doe je dat per boot en auto. Zo spot je nog even een gezellige banentransport bij de rivier.

Sainte-Marie is een voormalig pirateneilandje, waar Engelsen en Fransen zich verschansten en het eilandje welvaart brachten. Ook de eerste katholieke kerk van Madagascar staat op dit eilandje. Hier kun je bijvoorbeeld verblijven in de prachtige spalodge Princesse Bora, waar je in een designville op het strand verblijft. Vanaf het strand loopt een pier naar een loungedek boven zee, waar het tot zonsondergang heerlijk toeven is. Tijdens een tropisch regenbuitje kun je je in de Jungle Spa laten masseren met warme olie van de baobab, de boom die je tijdens je reis hopelijk ook zal tegenkomen.

Stamhoofd

In het zuiden van Madagascar vind je Fort Dauphin. De rit er naartoe bevindt zich op de n12a, een onverharde weg die dwars leidt door het tropische regenwoud. Er bloeien kelkachtige gele bloemen en vleesetende planten die insecten verzwelgen. De weg zit vol kuilen, en is daarom een fikse uitdaging. Onlangs beloofde de president nog om er wat aan te zullen doen.

Een bijzonder verblijf vind je hier in de Manafialfy Lodge, een exclusief resort dat beschikt over vijf ruime bungalows van palissanderhout, verspreid over het dichtbegroeide bos. De zee is vlakbij, vanuit je bed kun je zelfs de golven horen aanrollen op het strand. De volgende ochtend wacht je een riant ontbijt met ananas, banaan, papaja, eieren, verse broodjes en Arabica-koffie. De huizen in de omgeving zijn wederom van palmblad gemaakt. Er bevindt zich een grote Barringtonia-boom vlakbij het strand, waar de dorpelingen naar verluid verzamelen als het stamhoofd iets wil meedelen.. Alsof je im een Asterix & Obelix-strip bent beland…

Krokodillen 

Bij het zeegebied van Manafiafy zie je vissers hun catch of the day binnenhalen. Daardoor kun je hier ’s aovnds veel verse kreeft op het menu vinden. Hier in de buurt kun je tevens een vaartochtje maken over de mangroven. Hoe vroeger je dat ’s ochtends doet, hoe rimpellozer je het water treft.. Of iets anders.. Zoals krokodillen. Ook vind je hier het paradijselijke zandstrad, Ten Miles Beach, waar je ongeremd kunt zwemmen en snorkelen in een baai tussen de rotsen. Het strand is de perfecte hideaway voor vipgasten, aangezien het praktisch alleen per boot te bereiken is. Het ongerepte strand staat symbool voor Madagascar, dat volgens veel snuggere zakenmannen momenteel nog het best bewaarde geheim van de wereld is. Zoals de locals zeggen: “Dichter bij het paradijs, kom je niet.”

Ben je nieuwsgierig naar de Afrikaanse gastronomie, en benieuwd welke wijnen hier allemaal te vinden zijn? Klik dan hier.

Fotografie: Esther Quelle. Met dank aan: Harmke Kraak, Mora-Travel & Turkish Airlines

Meer Travel & Experiences