Media & Entertainment

LXRY Podcastgast
John van den Heuvel over de Holleeder adoratie

Vandaag is Willem Holleeder voor de moord op o.a. Willem Endstra en Cor van Hout door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hiermee komt een einde aan het mediacircus rondom de grootste crimineel van Nederland. Tijdens de LXRY Podcast 'Een-tweetje met Yves' spreekt misdaadjournalist John van den Heuvel zich uit over de adoratie van het publiek en de media voor de grootste crimineel van Nederland.

Bron: LXRY Podcast Een-tweetje met Yves
Beeld: Martin Dijkstra en William Rutten

Levenslang is geen levenslang

Tijdens de podcast schetst John van den Heuvel 3 scenario’s: vrijspraak, 30 jaar gevangenisstraf of levenslang. Uiteindelijk lag het lot van Holleeder vandaag in handen van de rechtbank en werd Holleeder een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Maar dat betekent niet dat de kans niet bestaat dat hij nooit meer vrijkomt.

“Veel mensen weten niet dat in Nederland tegenwoordig levenslang niet meer echt levenslang is. Na 25 jaar mag iemand een herzieningsverzoek indienen”

De advocaten van Holleeder hebben hoger beroep aangevraagd.

Holleeder, de Nederlandse Robin Hood

Met de uitspraak van de rechtbank komt een einde aan een jarenlang mediacircus rondom Holleeder. De adoratie van de media en het publiek voor de grootste crimineel van Nederland nam soms groteske vormen aan.

“Ik heb me daar altijd al over verbaasd. Met name in de periode van 2012 en 2014 toen hij een soort nationale volksheld leek te gaan worden. Die stal van de rijken en gaf aan de armen”

Toen Willem Holleeder in College Tour bij Twan Huys te gast was in 2012 zat John van den Heuvel met grote verbazing voor de tv.

“Ik ben daar erg hard over geweest, omdat ik het niet vond kunnen dat er een podium wordt gegeven aan iemand die college moet geven aan studenten over wat hij goed heeft gedaan in zijn leven. “

Luister voor nog meer interessante uitspraken naar het fragment uit de LXRY Podcast-uitzending met John van den Heuvel. Binnenkort wordt de gehele podcast op LXRY.NL en de LXRY-podcastkanalen gepubliceerd.