Travel & Experiences

Lijstjes, lijstjes: LXRY loves lijstjes

Cigar lounges hullen zich in wisselende sferen. Van ouderwets tot juist hyper moderne clubs.  Jouw favoriete koffietafelboek LXRY LIST 2020 zette de gaafste voor je op een rij om te bezoeken. PS: no inhallation please...

Tekst: Floris Kappelle

La Casa del Habano | Gent

Pal tegenover de stokoude burcht Het Geeraard de Duivelsteen aan de Gentse Limburgstraat is La Casa del Habano gevestigd. De Vlaamse stad wemelt van de historische bouwwerken en daar hoort een goede sigaar bij. Ons advies: neem de tijd, zeker als je deze prachtzaak betreedt. Hier zwaait eigenares Dominique Gyselinck de lubmolen. Haar selectie Cubaanse sigaren is zonder meer groots te noemen. Dus – hopla!– de exclusieve Cigar Lounge in en opsteken die knak. De comfortabele lounge dwingt tot tijdloze verpozing. Haar inzet voor de Belgische sigaarcultuur leverde Dominique verschillende prijzen op. Zo werd ze tijdens het Festival del Habano benoemd tot Hombre del Habano. Wie kan dat haar nazeggen? En met vestigingen in Gent, Knokke, Hasselt, Brugge en Kortrijk mag zij met recht de eretitel Koningin der Sigaren dragen. Op het moment gesloten, maar via de webshop zijn de unieke sigaren te bestellen.

LXRY LIST:  Neem ook een kijkje bij Neerlands cigar lounges

Winstons Bar, Hotel Messeyne

De meest iconische sigarenroker aller tijden was zonder twijfel Winston Churchill. De legendarische Britse oorlogspremier wist precies hoe het zat: “Sigaren roken is als verliefd zijn. Eerst val je voor de vormen. Dan blijf je hangen voor de smaak. En het belangrijkste: laat nooit, maar dan ook nooit het vuur doven!” Inspiratie genoeg voor Hotel Messeyne in het hart van het Vlaamse Kortrijk om een zeer fraaie sigarenbar in te richten: Winstons Bar. Het elegante familiehotel kan bogen op een gastronomisch restaurant met 14 GaultMillau-punten waar gasten graag voor terugkomen. En voor Winstons Bar natuurlijk. Deze stijlvolle Cigar Lounge bevindt zich in het Vlaamsch Huis, een beschermd monument met veel hout, lambriseringen en gerieflijke arm chairs. De oude Winston zou zich hier subiet thuis voelen.

 

Belga Queen | Brussel

Hoe je een oud kantoorpand omturnt in een high-end restaurant. Bij Belga Queen is dat meer dan goed gelukt. Met een chic-moderne twist is het hier fine dining geblazen. In dit schitterende 19e-eeuwse bankgebouw met klassieke glas-in-loodramen en marmeren zuilen vinden we een hippe oesterbar, een kekke cocktailbar en in de kelder een Cigar Lounge in neokoloniale stijl. Antoine Pinto toverde de kluis om in een eldorado voor sigarenliefhebbers. Puik toeven dus, zeker ook ’s nachts wanneer de zaak zich ontpopt tot nachtclub. Unaniem wordt deze rookkluis gezien als een van de beste van de Benelux. En laat je eigen sigaren maar thuis, want je kunt kiezen uit een scala aan rooktoppers. Wat dacht je van de Bolivar Poderosos of een Cohiba Maduro 5 Genios? Het betere werk dus. Ideaal, wanneer het weer kan, na een avond excellent tafelen.

Steigenberger Wiltcher’s D-Lounge | Brussel

In Brussels meest prestigieuze hotel betraden wij de D-Lounge: een nogal exclusieve privéclub voor sigarenliefhebbers, handig gelegen in het zakendistrict. Voor een slordige zeshonderd euro per jaar mag men zich lid noemen van de D-Lounge. Bent u slechts een dagje op bezoek? Dan krijgt u toegang voor het vriendelijke dagtarief van dertig euro. Tenzij u er logeert natuurlijk. Dan is het volop genieten in dit door Davidoff ontworpen sigarenwalhalla. In de smaakvolle rooksalon laafden wij ons ongestoord aan enige betere Cubanen en Dominicanen. Overigens treden leden maandelijks aan voor zogenoemde degustatiesessies. Allerlei bijzondere smaakcombinaties staan dan centraal. Uiteraard is Davidoff van de partij. Zo heeft de D-Lounge zich ontwikkeld tot favoriete hang-out voor de Brusselse society.

Havana Lounge, Sofitel Luxembourg Europe | Luxemburg

In het zakendistrict op het Plateau van Kirchberg in Luxemburg vinden we één hotel met vijf sterren: het Sofitel. Dit is the place to be voor een moment van contemplatie met een fijne sigaar. We betreden de Havana Lounge en wanen ons pardoes in nautische sferen. Met leer en hout alom geven we ons over aan het weelderige comfort van deze statige lounge. Precies de juiste melange van materialen garandeert het betere rookgenot. De humidor onthult een uitgebreid menu aan uitgelezen sigaren, terwijl cigar waiters klaarstaan met advies en digestieven. We zakken weg in een geurige fauteuil, bepotelen een pronte Cubaan, nippen aan een oeroude single malt en mijmeren weg alsof er geen Brexit en ander ongerief bestaat. Tijdloos is ons genoegen.

LXRY List 2020

Smaakt het naar meer en ben je benieuwd wat dé cigar lounges van Nederland en Luxemburg zijn? Deze vind je gebundeld in het luxe koffietafelboek LXRY List 2020. Dit prachtige boek (€50,-) is vanaf nu te bestellen via de onderstaande knop.

LXRY List 2020