People & Finance

LXRY Legend of the Week:
Mariska Jagt

Wekelijks wordt een 'LXRY Legend of the Week' uitgelicht. Een Legend is member van de LXRY League. LXRY League is onderdeel van LXRY Media Group. Toetreden tot dit unieke en exclusieve genootschap is uitsluitend mogelijk met een aanbeveling van een bestaand lid of na goedkeuring van de Toelatingscommissie. LXRY League opent deuren naar diverse premium services en League events.

Tekst: Mical Joseph
Beeld: Feriet Tunc

Interieurontwerpster Mariska Jagt leeft zich als geen ander in in de wensen van haar opdrachtgevers. Een gevoelsmens pur sang met een verfijnde smaak voor interieur. Deze week de LXRY Legend en tevens de ontwerpster van het pop-up restaurant Restaurant M*** tijdens Masters of LXRY 2019.

Een gevoelsmens

Mariska’s vader had een transportbedrijf in Groningen en haar moeder deed de boekhouding van het bedrijf. “Ik had nooit de ambitie om in het bedrijf van mijn ouders te rollen. Mijn ambities lagen ergens anders, maar ik heb diep respect voor de ondernemer die mijn vader was. Hij deed het bijzonder goed.” De creatieveling wilde vroeger architect of psycholoog worden. “De interesse in de mens heeft mij altijd geboeid en ik dacht toentertijd dat ik daarom ook vanuit deze gedachte mijn beroep wilde maken, maar toen ik psychologie studeerde kwam ik erachter dat ik het leed van anderen me teveel zou aantrekken en mee naar huis zou nemen.”

Alles komt samen

Vanuit het nieuwe perspectief op haar verdere leven werkte Mariska in een aantal hotels op de marketingafdeling. Hospitality sprak haar altijd erg aan en daar deed de ontwerpster veel ervaring op. “Maar voor mij miste het creatieve aspect. Daarom valt juist nu alles samen. Hiermee bedoel ik dat de psychologie de interesse in de opdrachtgever symboliseert en door deze enorme interesse, kan ik ook goed ontwerpen. Ik kan een opdrachtgever uit zijn comfort zone halen, door nét dat toe te passen, dat de opdrachtgever zelf niet had gedurfd, maar wel heel graag zou willen. Ik doe veel inspiratie op bij nieuwe hotels en restaurants en vind het fijn om dienstbaar te mogen en kunnen zijn aan onze opdrachtgevers. Ze in de watten leggen, dus daar komt hospitality in terug. Creativiteit, de menselijke psyche en hospitalityzijn erg belangrijk voor mij.” Dit alles komt ook terug in Mariska’s studio die ze in 2010 opende. “Sinds ik de studio opende kan ik mijn creativiteit ergens kwijt en creeer ik stijlvolle designs.”

De verdere ambities

Met de succesvolle studio heeft Mariska al veel bereikt, maar een eigen boetiekhotel in Nederland staat nog hoog op haar wishlist. “Mijn droom is om een grotere beleving van mijn wereld te laten zien, in de vorm van een Boutiquehotel, waarbij de studio het grootste onderdeel is, maar waar ook gasten kunnen komen om te ontbijten, lunchen, borrelen en kunnen blijven slapen. Een inspirerend centrum waar de gast enorm veel energie van krijgt. Ik word altijd blij wanneer ik de twinkeling in de ogen van de opdrachtgever zie en dat je iemands dromen realiseert.” Voor Mariska speelt naast het ontwerpen, dromen realiseren en het bedenken van creatieve ideeën, ondernemen ook een uiterst belangrijke rol. “Voor mij is ondernemen focus, doorzettingsvermogen en vertrouwen. Ik vertrouw op mijn eigen gevoel en de ideeën die ik heb, dit heb ik altijd gedaan en heb ik vooral van mijn vader. Ook hij was een echt gevoelsmens en vertrouwde op zichzelf.”

Mariska’s persoonlijke bucket list

Gevoel voor stijl, ondernemen en op zichzelf vertrouwen bezit de interieurontwerpster duidelijk al, maar er zijn ten minste twee bucket list punten welke nog niet zijn bereikt: heli skiën en en haar vaarbewijs halen en met een eigen zeiljacht over de wereld touren. “Ik word dan met de helikopter in de middle of nowheregedropt waar nog niemand is geweest en zal de eerste sporen in de sneeuw maken. Met het zeilen wil ik gaan beginnen in het Caribisch gebied of de Mediterranen. De wind door mijn haren, het ultieme gevoel van vrijheid.”

LXRY League

Ook LXRY League Member worden? Mail voor je aanvraag naar info@lxry.nl.