People & Finance

LXRY Legend of the Week:
Alisa Lim A Po

Wekelijks wordt een 'LXRY Legend of the Week' uitgelicht. Een Legend is member van de LXRY League. LXRY League is onderdeel van LXRY Media Group. Toetreden tot dit unieke en exclusieve genootschap kan alleen op uitnodiging en opent deuren naar diverse premium services en League events.

Tekst: Mical Joseph
Beeld: Alisa Lim A Po

De members van de LXRY League bestaan uit een divers gezelschap van verschillende disciplines. Zo ook uit getalenteerde kunstenaars. Meet Alisa Lim A Po. Een autonome kunstenares die haar inspiratie uit persoonlijke ervaringen, emoties en maatschappelijke thematiek haalt.

Crowded By Nature - 3D collage van cut outs - by Alisa Lim A Po

Verleden

“Mijn grootvader was kunstverzamelaar en mijn ouders zijn kunstliefhebbers. Hierdoor groeide ik als kind op met een breed scala aan kunst, van Surinaamse en Chinese kunst tot Russische kunst, naar Hollandse Meesters. Hierdoor leerde ik verschillende stromingen en disciplines kennen.’ Lim A Po is haar hele leven al met creëren bezig, en kleurde als klein kind al buiten de lijntjes. ‘Op een recentelijke reünie van mijn middelbare school was niemand verbaasd toen ik vertelde dat ik mij heb toegelegd op de kunst. Blijkbaar lag het in de lijn der verwachting. Ook voor mezelf. De passie en de ambitie is er namelijk altijd al geweest, ik heb alleen een omweg gemaakt om hier te komen.”

Door een aantal persoonlijke tragedies legde Lim A Po zich pas in 2012 volledig toe op de kunst. “In mijn jonge jaren had ik nog weinig levenservaring en was mijn figuurlijke rugzak leeg. Nu, zo’n twintig jaar later is deze gevuld en heb ik iets te vertellen. Het was een natuurlijke stap en ben gaan doen wat ik moest doen. Vertellen, verbeelden, delen.”

Met haar werk reflecteert Lim A Po op menselijke gedragingen en de gevoelens die hieruit voortvloeien, zoals geluk, verdriet of angst. Vanuit haar persoonlijke visie op deze thematiek creëert Lim A Po conceptuele series, die zich kenmerken door haar kleurrijke handschrift. Daarbij valt haar onderzoek naar verschillend materiaalgebruik en nieuwe technieken in het oog.

“Succes is gelieerd aan avontuur”

Heden

Lim A Po exposeert zowel in binnen- en buitenland waardoor Lim A Po op unieke plekken komt en zo bijzondere mensen ontmoet. “Het leven is een avontuur. Van kleine intieme momenten, tot grote enerverende pieken. In Portugal is het altijd bijzonder. Een paar jaar geleden had ik daar een grote duo expositie in het luxe hotel Conrad Algarve met Sophie Dickens, de kleindochter van Charles Dickens. Een bijzonder moment in mijn carrière. Het was een interessant samenspel tussen onze werken. En een immens succes, voor de opening was bijna mijn gehele collectie al verkocht. Dat was echt een bijzonder moment. Men komt daar vanuit alle windstreken, en het werk gaat vanuit daar de gehele wereld over. Levensgenieters, verzamelaars en artiesten. Zo zat ik tijdens een diner naast de oud-manager van de Rolling Stones…”

Ondernemen combineren met creativiteit

Creatief zijn is één ding, maar alleen dat is niet genoeg, volgens Lim A Po. Door haar achtergrond in de reclamewereld heeft ze een goede basis op het gebied van marketing en sales. “Maar het heeft volgens mij meer te maken met gedrevenheid en ambitie. Kunstenaar zijn is naast mijn passie, ook gewoon zelfstandig ondernemen. Deze zijn onlosmakelijk verbonden, alleen zo kan ik de ontwikkeling in mijn werk gaande houden. Weloverwogen keuzes en investeringen in de toekomst zijn zodoende nodig. Zo zit ik sinds kort in een oud buurtschooltje midden in het Heemstede. Een nieuwe plek, charmant, groot en licht. Met genoeg ruimte voor nieuw avontuur, waaronder interessante projecten en  unieke samenwerkingen. Blijven bewegen, gestaag doorgaan, blijven ontwikkelen. Succes is volgens mij gelieerd aan avontuur.”

Toekomst

Lim A Po’s nieuwe serie Elements is door de combinatie van technieken, ook een zeer arbeidsintensieve serie. “Het is heel fijn dat ik nu in mijn nieuwe atelier de ruimte heb voor gefaseerd werken en alle verschillende disciplines. Schilderijen, collages, tekeningen, installaties en objecten. Het is enerverend om met diverse materialen, technieken en disciplines in de weer te zijn. Het maakt het mogelijk meer te vertellen, er ontstaat gelaagdheid en eenheid. Ik hou van mijn vrijheid om te experimenteren en te ontwikkelen. Ik zoek grenzen op, kijk uit naar vernieuwing en volg mijn hart. Zo is mijn werk niet alleen gegroeid van figuratief naar abstract, maar groeit het ook steeds verder naar 3-dimenstionaal.

Er staat veel op de agenda. Waaronder een show bij ETC in Culemborg, een grote internationale commissie, haar inmiddels 5e deelname aan Masters of LXRY en een solo expositie in Hamburg. Nu ligt de focus even op de opening van haar nieuwe atelier in Heemstede. “Het wordt een feest, en ik ben erg trots dat er twee prachtkamers zullen worden gerealiseerd in samenwerking met Europa’s textielfabrikant Kvadrat, het unieke Italiaanse designmerk Moroso en Farrow&Ball, de Britse verf fabrikant met historische & kleurrijke paletten.

Aankomende donderdag 27 juni openen de deuren van haar nieuwe atelier. Benieuwd naar Lim A Po haar werk? Wees is welkom voor een atelierbezoek, maar uitsluitend op afspraak.

LXRY League

Ook LXRY League Member worden? Mail voor je aanvraag naar info@lxry.nl.