LXRY in gesprek met Albert

Albert Verlinde mag zich sinds begin 2015 ‘de machtigste musicalman van Nederland’ noemen. Zijn theateronderneming fuseerde met die van Joop van den Ende, waarna beide bedrijven samen verder gingen onder de naam Stage Entertainment Nederland, met Verlinde als algemeen directeur. Daarnaast is hij hét boegbeeld van RTL Boulevard, dé boodschapper van showbizznieuws. Interview met de man die als kind zingend bij het open raam hoopte ontdekt te worden, maar inmiddels zelf het ene na het andere talent laat doorbreken. LXRY stelde hem aan aantal vragen:

Fotografie: Rahi Rezvani

Een interview met Albert Verlinde

Wat heb je van je ouders meegekregen?
“Positiviteit. Nooit dankbaar zijn: je bereikt dingen zelf. Mijn ouders wilden niet dat ik mijn leven liet domineren door dankbaarheid, dat ik gedienstig werd ‘omdat’. En tot slot hebben ze me een soort onafhankelijkheid meegegeven: onafhankelijk durven leven en durven zijn. Het heeft ook iets van ‘wees op je hoede’. Want er zijn altijd mensen met andere agenda’s, met andere emoties, waardoor je van slag kunt raken.”

Jos Brink wilde jou toch koppelen aan Evert Santegoeds, de huidige Privé-redacteur?
“Dat is niet gelukt. Wel heb ik dolle avonden met Evert meegemaakt. Na een avond flink stappen bracht hij me altijd zo ver mogelijk naar Zuid, waar ik woonde. Hij dacht: als ik hem eerder loslaat, dan duikt hij nog een kroeg in. Want ik hield er wel van. Soms eindigden we ’s nachts om drie uur stomdronken voor de deur van Jos. Strompelden we naar binnen, viel al mijn losgeld op de vloer, haha. Jos is een soort tweede papa voor me geworden. Zonder dat ik daar gebruik van maakte voor mijn artistieke carrière: ik heb altijd afstand bewaard, wilde het zelf doen. Onafhankelijkheid: het grote motto in mijn leven.”

Was dat de ontluiking van jouw fascinatie voor sterrendom en showbizz?
“Eigenlijk wel. Maar ik ben nooit een fan geweest, benaderde de sterren altijd op redelijk gelijkwaardige basis. Best hooghartig voor een jongen van zestien. Willem Nijholt was voor mij gewoon Willem Nijholt.”

Op je twaalfde kwam je erachter dat je op mannen viel.Weet je het moment nog?

“Ja, dat heeft ook met Hamelen te maken. In de televisieserie zat een kinderkoor, ze liepen allemaal in pyjama rond, en daar zat Barendje in. Daar was ik helemaal vol van. We woonden toen in Schagen – ik heb echt overal gewoond – en wanneer ik ’s avonds rond de kerk fietste, dacht ik: als ik vanavond in bed lig, dan moet ik niet aan Barendje denken. Dus ik wist dat er iets niet helemaal klopte voor mijn gevoel.”

RTL Boulevard is goed voor 1,2 miljoen kijkers per dag. Hoe verklaar je het succes?
“De combinatie van nieuws horen dat je nergens anders hoort en de sfeer. Mensen vinden het gewoon prettig.”

Wat zijn voor jou de meest memorabele momenten uit al die jaren Boulevard?
“De afscheidsaflevering van Antonie Kamerling. Ook omdat ik er als zwager van Isa Hoes nauw bij betrokken was. Ik ben er die dag bewust zelf gaan zitten. Dat was heel moeilijk, maar ik wilde het per se zelf doen. Dat had ik met Isa overlegd. Want dan wist ik zeker dat het goed verteld werd. Die woensdagavond toen het gebeurd was, ben ik daar geweest in de boerderij van Isa en Antonie. Ik heb alles meegemaakt, kon het dus het beste vertellen. Ik stelde wel twee voorwaarden: Ik wilde geen filmpjes zien en niet gecondoleerd worden door mensen die we belden. Dus ik heb hem echt op puur vakmanschap, met afstand, gedaan. Maar na de uitzending brak ik.”

Het volledige interview lees je in het magazine, hier te bestellen.

Meer People & Finance