Wining & Dining

Culinaire hotspot:
L.E.S.S. by Hertog Jan***

Vorige maand opende restaurant L.E.S.S. by Hertog Jan*** aan het vernieuwde plein 't Zand in het hart van Brugge, België. Een nieuwe start voor Gert de Mangeleer en Joachim Boudens, die in december hun driesterrenrestaurant 'Hertog Jan' sloten. L.E.S.S. (Love. Eat. Share. Smile.) is een sfeervolle bistro met internationale uitstraling waar je terecht kunt voor zowel lunch als diner.

Beeld: Senne van der Ven
Tekst: Robine Talboom

Gastronomisch topduo

Chef Gert de Mangeleer deed ervaring op in de keukens van meerdere toprestaurants, maar ontwikkelde al snel zijn eigen unieke kookstijl. Kort na de overname van Hertog Jan in 2005 kwamen de eerste lovende reacties binnen vanwege de aparte smaakassociaties, verfijning en het talent om uiteenlopende ingrediënten en technieken tot een geheel te vormen.

Samen met soulmate en gastheer Joachim Boudens nam Gert in 2007 de eerste Michelinster in ontvangst en een tweede in 2010. In 2012 volgde de hoogste eer: een derde Michelinster voor restaurant Hertog Jan. In 2014 werd Gert bovendien verkozen tot ‘Best European Chef of the Year’. Ook Joachim nam meerdere prijzen in ontvangst, waaronder de prestigieuze titel van de Prosper Montagné: ‘Eerste Sommelier van België’. Tevens werd hij in 2011 verkozen tot ‘Sommelier of the Year’ en in 2012 tot ‘Belgian Beer Ambassador’.

Het gastronomisch topduo sloot eind 2018 definitief de deuren van Hertog Jan om ruimte te maken voor nieuwe culinaire projecten, wat resulteerde in het nieuwe L.E.S.S. concept.

Op de menukaart

Het menu van L.E.S.S. is geïnspireerd op smaken van over de hele wereld. De keuken onder dagelijkse leiding van chef Ruige Vermeire serveert gerechten die Gert thuis graag eet met vrienden en familie. Bijvoorbeeld een Marrakech burger, ceviche uit Peru of dimsum uit Hongkong. Gastheer Joachim zorgt hierbij voor een perfecte selectie wijnen en bieren en presenteert zijn nieuwste ontdekkingen.

Het interieur

Het prachtige interieurontwerp werd verzorgd door Tommy van den Brandt van Another Office. Blikvangers zijn de ossenbloedkleurige cementvloer, de low seating keukentoog met plaats voor 17 personen, de chunky lederen zitbank en het geraffineerde textiel door ontwerpster Nathalie Van der Massen.

De veranda beschikt over speciaal ontwikkeld glas dat zorgt voor de ideale temperatuur bij elk weertype. En een bijzonder detail: de iconische ‘TBA chair’, in 1959 ontworpen door de Belgische ontwerper Christophe Gevers, werd exclusief voor L.E.S.S. terug in productie gebracht.

L.E.S.S. is dagelijks geopend van 12.00 tot 14.30 en van 18.00 tot 22.00 uur. Gesloten op woensdag en zondag.

L.E.S.S. by Hertog Jan***
’t Zand 21
8000 Brugge

LXRY List 2019

Meer topadressen in de Benelux? Bestel LXRY List 2019. Dit koffietafelboek (€50,00) bevat de nieuwste en beste luxe adressen van de Benelux.

LXRY List 2019