LXRY in gesprek met Dirk Zeelenberg

“ IK BEN NIET BANG OM OP MIJN BEK TE GAAN OF OM EEN BLAUWTJE TE LOPEN. IK BEN OOK NIET BANG OM FOUTEN TE MAKEN, OMDAT IK ECHT VIND DAT ER IETS BELANGRIJKERS IS DAN DAT.”

Ze deed ooit mee aan de Miss Universe-verkiezingen, nu wendt ze haar charmes aan om voor LXRY spannende mannen tot een interview te verleiden. Dit keer richt Irene van de Laar haar pijlen op acteur Dirk Zeelenberg. Wij vroegen hem een vijftal vragen…

Tekst: Irene van de Laar
Fotografie: Karoly Effenberger

Dirk Zeelenberg, geboren in Rotterdam, heeft een veelzijdige carrière. Dirk is een veelgevraagd acteur en heeft inmiddels in meer dan vijftig speelfilms (onder andere Zwartboek en Simon), commercials en tv-series gespeeld. Veel mensen kennen hem vooral als Bram van All Stars en David in de door Linda de Mol bedachte kijkcijferhit Divorce. Tegenwoordig is hij ook te boeken als trouwambtenaar en spreker. In het prestigieuze De L’Europe praat ik met de vader van drie jonge kinderen over zijn juist verschenen boek: Niet bepaald een succesverhaal.”

Je jeugd verliep niet zorgeloos. In welk opzicht?
“Mijn ouders vochten hun scheiding onbeschaamd over de ruggen van de kinderen uit. Ze waren vooral daarmee bezig. Ik was een nakomertje, en heb echt alles zelf moeten doen. Ik heb liefde en steun gemist. Ik had gemakkelijk onder een brug kunnen eindigen, aan de drank en drugs, maar heb het heft in eigen hand genomen. Ik wil absoluut niet zielig doen en het klinkt misschien gek, maar ik ben toch blij en dankbaar, want door die situatie toen ben ik nu heel sterk. Ik ben niet omver te krijgen.”

Waarom wilde je acteur worden?
“Ik was veertien toen ik in een film van Veilig Verkeer Nederland mocht spelen, met Peter Faber. Ik vond het meteen fantastisch toen ik op die set terecht kwam. Vanaf dat moment zat ik vier keer per week in de schouwburg. Ik kon lachen om spelers, en vond het leuk wat er op het toneel gebeurde. Als acteur moet je kunnen lachen, huilen, schelden en tieren. Dat is echt heerlijk.”

Je was als presentator verbonden aan het SBS-programma ‘Thuis op Zondag’. Waarom stopte je?
“Ik stond helemaal niet in mijn kracht met dat programma. Dus ik heb er een eind aan gebreid. Ik kon er geen klap van, dat zag ik natuurlijk zelf ook wel. Dan moet je stoppen en die stoel niet bezet houden. Ik heb het ontzettend gewaardeerd dat ik gevraagd ben en de kans heb gekregen. Ik heb er absoluut geen spijt van.”

Onlangs verscheen je boek ‘Niet bepaald een succesverhaal’. Over lef, missers en schaamteloos genieten. Wat heeft je aangezet tot het schrijven van dit boek?
“Ik heb het boek niet geschreven omdat ik mijn eigen leven zo interessant vind of mijn verhaal zo belangrijk vind. Het idee kwam voort uit de lezingen die ik gaf na Divorce. Ik vertelde dan over tegenslagen en hoe ik daar mee om ga. Daar werd heel enthousiast op gereageerd. Mensen zeiden dat ze er iets aan hadden en dat het voor hen motiverend werkte. In mijn boek vertel ik onverdroten en eerlijk over teleurstellingen. De toneelschoolperiode die nooit gelukt is. Ik heb op de rand van de afgrond gestaan, ik zat bijna in de schuldsanering – allemaal als gevolg van een huis met een verborgen gebrek dat ik had gekocht. En ik vertel over mijn jeugd. Kijk, nu gaat het heel goed met me, maar het leven is niet alleen maar rozengeur en maneschijn bij mij geweest. Bij niemand denk ik”.

Wat heeft een mens nodig voor het ware geluk?
“Bij heel veel zaken moet je bedenken wat het nou echt gaat betekenen voor je. Voor het ware geluk moet je je ieder uur afvragen: Doe ik waar ik goed in ben? Omring ik mezelf met mensen die ik prettig vind? En vooral blijven doen wat je belangrijk vindt.”

Meer People & Finance