Travel & Experiences

LXRY Cityguide: Bologna

Christian Clerx, initiatiefnemer van CityZapper.com, heeft vliegen als hobby en struint voor zijn werk de hele aardbol over. Voor LXRY magazine 38 reisde hij af naar Bologna. Lekker eten, mooie auto's, cultuur en goedgeklede mensen. Enkele favorieten op een rij.

Tekst: Christian Clerx
Redactie: Susan Poeder

Eten bij het #1 restaurant van The World’s Best 50

Voor het beste restaurant ter wereld moet je in het nabijgelegen Modena zijn. Osteria Francescana van chef-kok Massimo Bottura stond de afgelopen twee jaar op nummer één op The World’s 50 Best-ranglijst. Het restaurant opende zijn deuren in 1995 en staat bekend om de verfijnde combinatie van traditionele Italiaanse keuken met culinaire vernieuwing, hedendaagse kunst en design. Bottura werd in 2002 bekroond met de eerste Michelinster, in 2006 de tweede en in 2012 de derde. Zijn fameuze gerecht: ‘Oops, I dropped the lemon tart’, gemaakt van zabaglione met citroen en limoncello. Je moet hier wel even op tijd reserveren, want het restaurant zit al maanden van te voren vol.

osteriafrancescana.it

Ook leuk om te bekijken: LXRY TV op bezoek bij Massimo Bottura

Foto: Claudio Furlan / lapresse

Portico’s

Ze beschermen tegen regenbuien, felle zon en zijn de stille getuigen van honderden jaren historie: de portico’s van Bologna. Je vindt deze (winkel)galerijen verspreid door de hele stad en zijn te herkennen aan de rode kleur. Geen enkele portico is hetzelfde. Start je ontdekkingstocht bij de Porta Saragozza en bewonder de maar liefst 666 bogen. De route zou symbool staan voor de duivelse serpent die de heuvel opklimt en het getal staat tevens symbool voor de duivel zelf. Dat nooit iemand heeft opgemerkt dat het in totaal 670 bogen zijn, laten we voor het gemak maar even achterwege.

Museo della Storia di Bologna

In het middeleeuwse paleis Palazzo Pepoli Vecchino is het Museo della Storia di Bologna gevestigd. Zoals de naam al doet vermoeden, ontdek je in dit prachtige museum de volledige geschiedenis van Bologna vanaf de vierde eeuw tot heden. Het museum telt 35 zalen waarin vele facetten van het leven in Bologna worden belicht. Met lokale kunstwerken en interactieve elementen wandel je door de complete geschiedenis van de stad. Er is eigenlijk geen betere plek om Bologna van binnen en buiten te leren kennen.

Il Quadrilatero

Vlakbij de Piazza Maggiore, het hart van Bologna, ligt de bruisende wijk Il Quadrilatero. In de middeleeuwen was dit de plek van de handel. Nu kun je er volop genieten van al het lekkers dat Bologna te bieden heeft. Laat je verleiden door de heerlijke geuren en ontdek hoe de streekproducten verwerkt worden. Je vindt hier Italiaanse kazen, sauzen, specerijen, wijnen en vele andere lekkernijen. De populairste straten zijn de Via Pescherie Vecchie den Vicolo Ranocchi. Hier vind je de beste osteria’s van Bologna. De verleiding is groot om hier niks te proeven.

“Het plein van Piazza Maggiore stamt uit de middeleeuwen en wordt omringd door prachtige gebouwen. Pluspunt is dat het autovrij is, waardoor je de iconische gebouwen in alle rust kunt bewonderen”

Ferrara

Ferrara is een fijne uitstap om te maken vanuit Bologna. Waar je in de rest van Italië moet wegspringen voor scheurende scooters, word je hier overweldigd door de vele fietsers – het is dé fietshoofdstad van Italië. De universiteitsstad bevat prachtige bouwwerken uit de renaissance, waaronder het wondermooie Castello Estense, het met in diamantvormige stenen gebouwde Palazzi dei Diamanti en het indrukwekkende Palazzo di Ludovico il Moro. Bovendien wordt Ferrara omgeven door een negen kilometer lange muur, de vroegere vestigingswerken.

Ook leuk om te lezen: De favoriete reisbestemmingen van Studio Drift

De klokkentoren is omgeven door Italiaanse cypressen.

LXRY Magazine 38

Al zin om het eerste vliegtuig naar Bologna te pakken en wil je meer tips? De rest van de city guide vind je in LXRY Magazine 38. Deze speciale zomereditie is samengesteld door gasthoofdredacteuren Lonneke en Ralph van Studio Drift. Bestel het magazine nu via de onderstaande knop.

LXRY Magazine 38