Art & Design

LXRY'S MUST SEES

Nu we alweer in week 3 van 2019 zijn aangekomen, de Nieuwjaarsborrels achter ons liggen en daily life weer back to usual is, kunnen we plannen gaan smeden en de uit agenda vol plannen met must sees. Wat valt er in Nederland allemaal te zien, horen en beleven? Deze week zetten we de spotlight op modetentoonstellingen die je niet mag missen.

Leonie Kragt

Jan Jansen – 50 Years of shoe design

Nog op de valreep kan aan het begin van 2019 de tentoonstelling ‘Jan Jansen – 50 years of shoe design’ bezocht worden. De afgelopen 50 jaar heeft Jan Jansen zich internationaal op de kaart gezet als schoenontwerper. In zijn oeuvre zitten ruim 4000 schoenen, maar speciaal voor de tentoonstelling in Coda maakte de ontwerper een selectie van 75 schoenen.

 

De tentoonstelling is nog tot en met 20 januari te zien in het Coda in Apeldoorn.

Ontwerper Jan Jansen. Foto: Marijn Scheeres

Tentoonstelling Jan Jansen - 50 years of shoe design. Foto: Angela Stouten

Tentoonstelling Jan Jansen - 50 years of shoe design. Foto: Angela Stouten

Femmes Fatales – Sterke Vrouwen in de Mode

Het Gemeentemuseum in Den Haag heeft de première: nog nooit eerder werd een modetentoonstelling getoond met alleen de ontwerpen van vrouwelijke ontwerpers. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar het museum heeft tijdens het maakproces zes keer onderzocht of het echt niet eerder is gedaan. De tentoonstelling ‘Femme Fatales – Sterke vrouwen in de mode’loopt de geschiedenis van vrouwen in de mode door, beginnend bij de couturières uit 1675 in Frankrijk, tot Coco Chanel, Iris van Herpen, Sarah Burton en Claire Wright Keller.

 

De tentoonstelling is nog tot en met 24 maart te zien in het Gemeentemuseum in Den Haag.

 

LXRY TV nam vorig jaar al een kijkje!

 

Comme des Garcons. Foto: Petrovsky & Ramone

Iris van Herpen, Wilderness Embodied Courtesy. Foto: Petrovsky & Ramone

Coco Chanel, 1935. Foto: Man Ray

Made in Italy

Aan de hand van mode en accessoires van Italiaanse ontwerpers (Gucci, Prada, Dolce & Gabbana) gaat Tassenmuseum Hendrikje op zoek naar de definitie van de Italiaanse stijl. De tentoonstelling bevat onder andere stukken die gedragen zijn door Sophia Loren, Barbra Streisand en Lady Gaga. Samen met Italiaanse verzamelaar Giorgio Forni en het Italiaanse Instituut in Amsterdam is het museum aan de slag gegaan om een selectie te maken rondom het thema ‘Made in Italy’.

 

De tentoonstelling is nog tot en met 17 februari te zien in het Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam.

Tentoonstelling Made in Italy - Tassenmuseum Hendrikje. Foto: Tassenmuseum Hendrikje

Handtas en pumps van leer, Prada, Milaan, 2012. Foto: Tassenmuseum Hendrikje

Pumps van leer. Prada, Milaan, 2012. Foto: Tassenmuseum Hendrikje