People & Finance

in gesprek met multitalent Loes Haverkort

Het jaar van Loes Haverkort

Het is het jaar van Loes Haverkort. Ze deed dit voorjaar mee aan het spelprogramma ‘Wie is de Mol?’, speelt een hoofdrol in de film ‘Redbad’ die deze zomer uitkomt en legt de laatste hand aan de nieuwe EP van haar band ‘LOUISV’. Maar wat voor mens gaat er schuil achter de stem en het spel? Bart-Jan Brouwer zocht haar op voor het groot interview in LXRY Magazine #33. We geven online vast een aantal quotes weg. Benieuwd naar de volledige tekst? LXRY Magazine is verkrijgbaar in de winkels en via de LXRY Shop. Abonnee worden? Klik hier.

Naakt op het podium

“Ik zag er als een berg tegenop om naakt het podium op te gaan. De eerste keer dat we een try-out gingen doen, ben ik als een kip zonder kop ieders kleedkamer binnen gerend en riep: ‘Ik ga vanavond dus naakt, hè. Ik ga vanavond naakt.’ Dat niemand zou schrikken als ik daar dan opeens echt naakt zou staan. En om mezelf te overschreeuwen: iedereen wist het nu, ik moest wel.”

Over de eerste ontmoeting met haar man

“Ik zag Floris als een geitenwollensokkenman van 36 jaar, terwijl hij pas 24 bleek. En ik was net terug van vakantie en kwam helemaal gebruind binnen, met heel hoogblond haar van de zon. Hij dacht: wat is dat voor rare asociale del? Achteraf was het een heel grappige ontmoeting.”

Het creatieve proces

“Ik kan heel snel kritisch op mezelf zijn en word chagrijnig als iets niet meteen resoneert. Als iets niet meteen klopt, kan ik er niet zo veel mee. Terwijl je in het begin van het creatieproces beter overal ‘ja’ op kunt zeggen. Ook al denk je ‘wat lelijk’. Je moet doorgaan, zoeken. En ik ben heel streng in het zoeken.”

Kwetsbaar

“In ‘Im wunderschönen Monat Mai’ heb ik 21 liederen in het Duits gezongen, met Reinbert de Leeuw – een legende! – achter de piano. Zo bijzonder dat ik hem begreep, snapte wat hij voelde. Ik stond daar niet alleen als personage te spelen, maar ook heel kwetsbaar als mezelf te zingen. Daar kwamen acteren en zingen samen.”

Uitdaging

“De rol in ‘Redbad’ was mij op het lijf geschreven. Fysiek werd ik gigantisch uitgedaagd: paardrijden, zwaardvechten, Thaise vechtkunst… Ik moest heel hard trainen en daar houd ik van.”

Muziek

“Muziek is zo een-op-een. Als je liefdesverdriet hebt, kan een lied van Adele je erdoorheen slepen. Muziek kan je door je scheiding helpen. Muziek kan je uit je depressie halen of die depressie juist verzwaren. Het is grootser dan groots.”

Fotografie: Rahi Rezvani | Tekst: Bart-Jan Brouwer | Styling: Pascalle Koldenhof | Visagie & haar: Juliette den Ouden