Wining & Dining

Met Candy Dulfer in The Duchess

Akoestiek

De akoestiek van The Duchess kent vele gezichten. Candy: “Vroeger woonden we in een oud treinstationnetje, dat was akoestisch echt het mooiste. En die molen van mijn vader, inclusief saxofoonmuseum, die heeft ook een heel mooi geluid.” Je vraagt je af hoe het is om naast een muzikant te wonen. Candy: “Ik heb nooit last van mijn buren. Maar ik oefen ook niet heel veel thuis. Je moet dat gewoon netjes afspreken. Niet afwachten tot ze knettergek zijn geworden. Burenruzie, dat wil je niet.” Rijk knikt begrijpend: “Ja… vroeger speelde ik flaterfoon… en heb mijn buren vrij goed leren kennen. Die wonen nu ergens anders.”

Podium

Hoe is dat eigenlijk, altijd maar weer dat podium op en het publiek een mooie avond bezorgen? “Zenuwachtig ben ik nooit. Ik zie het publiek ook niet als een hogere entiteit, eerder als vrienden. Zeker als ze door de regen zijn gekomen om mij te zien. Als ik ze niet zie, door het licht, dat vind ik lastig. Ik moet de gezichten kunnen zien en hoe men reageert. Dan weet je of het lekker loopt. Dan voel ik me senang. Ik geef ze alleen niet altijd wat ze willen!”

Artiest

Zo veel sterren willen graag met Candy spelen. Aretha Franklin, Blondie, Madonna, Dave Stewart, Pink Floyd, Van Morrison, Lionel Ritchie, Beyonce, Chaka Khan. Zomaar wat losse namen. Ze staan in de rij om op te treden met onze nationale saxofoneuse. En terecht. Wat een artiest. En wat een geweldig leuke gast aan tafel.

Aandacht

Aandacht. Candy: “Je krijgt ermee te maken, en op den duur ga je eraan wennen. Terwijl ik eigenlijk heel verlegen ben. Soms staan ze al te juichen voor ik een noot gespeeld heb. Dan denk ik: laat me eerst even spelen! Maar ja, zo is het publiek.”

LXRY magazine

Dit is een voorproefje van het artikel ‘LXRY Lunchtafel’ in LXRY Magazine #33. LXRY Magazine is verkrijgbaar in de winkels en via de LXRY Shop. Abonnee worden? Klik hier.

Tekst: Floris Kappelle & Rijk de Gooijer | Fotografie: Esther Quelle