Wining & Dining

Top 5: Meest luxe restaurants binnen de Benelux volgens LXRY List 2018

Er is niks beter dan een avond uiteten bij een restaurant waar alles klopt. Hieronder een Top-5 van de restaurants binnen de Benelux die zich kenmerken door sublieme service, gerechten als kunstwerkjes en de meest verrassende en vernieuwende smaaksensaties.

1. Hof van Cleve***, Kruishoutem, België

Momenteel het beste restaurant van de Benelux. Peter Goossens heeft na zeer woelige jaren de draad weer opgepakt en verkeert in absolute topvorm. Hof van Cleve voerde jarenlang met Sergio Hermans Oud Sluis de absolute top aan, maar sinds Oud Sluis er niet meer is, is Goossens overgebleven, wat een bezoek aan dit restaurant ietwat nostalgisch maakt.

De wijnkaart is ongeëvenaard goed. Uit de enorme kelder worden alleen de jaren die en pointe zijn op de kaart gezet, met bovendien zeer redelijke prijzen.

2. De Librije***, Zwolle, Nederland

Jonnie Boer wordt de laatste jaren onderschat door de (internationale) media, terwijl hij nooit beter kookte dan nu. Het speelse is ervan af en heeft plaatsgemaakt voor een volwassen maar zeer avontuurlijke keuken, die sterker en meer verweven met de natuur om ons heen is dan ooit.

meest luxe restaurants
De Librije is tegenwoordig volledig geïntrigeerd in het Librije Hotel, waardoor de totaalervaring – mits je blijft slapen en ontbijten – nog specialer is.

3. Hertog Jan***, Zedelgem, België

Het is niet meer zo geliefd als het ooit was. Sinds de prijzen van de menu’s verhoogd zijn (305 euro voor het meest uitgebreide menu) ten opzichte van de oude locatie, zijn veel vaste gasten afgehaakt. Desalniettemin blijft het van een solide drie sterrenniveau en de locatie is spectaculair.

meest luxe restaurants
Ironisch genoeg zijn er af en toe wel kortingsacties op bijvoorbeeld Kras, Groupon of Heerlijk.nl, waarbij je significant minder betaalt dan gewoonlijk.

4. L’Air du Temps**, Éghezée, België

Soms is spektakel niet nodig en is luxe gewoon ingetogen. Dat weet Sang-Hoon Degeimbre, chef van het tweesterrenrestaurant l’Air du Temps, uit ervaring. De voormalige sommelier werd bekend met zijn extravagante food pairings en moleculaire keuken, maar verfijnde gaandeweg zijn keuken. Tegenwoordig gooit hij hoge ogen met een ogenschijnlijk simpele aanpak: hij vertrekt vanuit lokale seizoen producten, veelal rechtstreeks uit de eigen moestuin.

meest luxe restaurants
Zo bekend als Sergio Herman of Kobe Desramaults is Degeimbre niet bij het Nederlandstalig publiek, maar toch werd zijn restaurant een bedevaartsoord voor foodies. Er zijn ook vijf hotelkamers voor wie langer van het omliggende natuurlandschap wil genieten.

5. De Leest***, Vaassen, Nederland

De keuken van Jacob Jan Boerma draait volledig om de verfijning. Elk gerecht is opgebouwd uit geprononceerde zuurtjes, subtiele contrasten en eersteklas ingrediënten. De Leest is understated, wat vooral tot de verbeelding spreekt bij de ervaren gourmands.

De wijnkaart van De Leest is zeer bijzonder, met volop keuze uit zeldzame topflessen (vooral Bourgogne) tegen vriendelijke prijzen.

LXRY LIST

LXRY List is hét naslagwerk voor iedereen die nieuwsgierig is naar schoonheid, ambacht en luxe in de meest brede zin van het woord. De LXRY List is samengesteld door de connaisseurs van het goede leven.

Klik hier om LXRY List te bestellen en hier om door LXRY List heen te bladeren.