Wining & Dining

LXRY lunchtafel in restaurant Voltaire met Frank Lammers

Een balans tussen haute cuisine en een prettig gesprek, wie wil dat niet? Tijdens een serie culinaire ontmoetingen schuiven stuntproevers De Gooijer & Kappelle aan voor een uitbundig noenmaal. Gast aan tafel is telkens een coryfee met een verrassend lunchverhaal. Dit keer deelt het duo de dis met acteur Frank Lammers. Plaats van handeling: restaurant Voltaire in Boutique Hotel Parc Broekhuizen in Leersum.

Tekst: Floris Kappelle & Rijk de Gooijer
Beeld: Esther Quelle

“Mijn vrouw vraagt weleens: houd jij meer van eten of van seks? Daar antwoord ik dan het liefst zo ontwijkend mogelijk op”

Erwtentsoep 2.0

Frank Lammers is Brabander en houdt dus van lekker eten en het gaat in zijn familie ook altijd over eten. “Iedereen nam altijd iets te eten mee, pasteitjes bijvoorbeeld. Sinds mijn vrouw Eva kookboeken schrijft, kook ik helemaal niet meer. Als ik in de keuken sta, bemoeit zij zich d’r altijd mee. We hebben uit haar kookboek alles al drie keer gegeten, maar dat is niet erg. Ze vraagt weleens: houd jij meer van eten of van seks? Daar antwoord ik dan het liefst zo ontwijkend mogelijk op. Ach ja, als iets echt lekker is, dan kan ik daar van huilen. In haar nieuwe boek staat een wittebonensoep. Ik houd helemaal niet van witte bonen. Maar die soep is een soort erwtensoep 2.0. Daar ben ik dus gek op. Tranen in je ogen. Echt bijzonder”

Ook leuk om te lezen: LXRY lunchtafel met Philippe Geubels

Ook uit eten wordt serieus genomen. Frank: “Mijn favoriete restaurant? Fat Duck van Heston Blumenthal in Engeland. Drie Michelinsterren, twee keer geweest. En zijn fish & chips…!” Restaurant Voltaire biedt adembenemend zicht op de boomrijke kasteeltuin en weelderige waterpartijen vol vis en gevogelte.

Aan ruimte geen gebrek en ook binnen toeft men ruim met zicht op de keuken. Daar staan sterrenchefs Robert Poel en Thomas Diepersloot, adepten van Jacob Jan Boerma van De Leest*** al te popelen om ons gastronomisch te gerieven. Frank is een liefhebber van alle kleine gerechtjes: “Het liefst snoep ik van zo veel mogelijk dingen. Dus al deze hapjes vind ik leuk.” In stilte savoureren we deze sterke opening.

Frank: "Deze macaron met rode biet. Heerlijk! Ben ook gek op biet met haring, een topcombinatie."

Ook de taco met appel, geitenkaas, rode ui en maïs gooit hoge ogen.

Dingen zien, dingen proeven

Toneel, televisie, film: waar gaat Franks voorkeur naar uit? “Ik film het liefst in het buitenland: dat is avontuur. Zoals met de film Mafrika. Drie maanden in Zuid-Afrika gezeten. Dat was te gek. En vorig jaar was ik voor een film in Los Angeles. Toen ik vrij was, reed ik met een huurauto naar Mexico. Weekendje weg en daarna weer werken. Dat is geweldig. Ik wil dingen zien, dingen proeven. Daarom zitten we hier. En niet vanwege jullie tweeën… ha!”

“Sprinkhanen zou ik wel eten. En bijen…? Nee joh, ze zouden van imker een officieel beroep moeten maken: als ambtenaar. De overheid betaalt de opleiding en een paar bijenkasten. Bijen zijn belangrijk”

Rode mul met courgette, parelcouscous, kropsla en venusschelpjes.

Welke rollen Frank het liefst speelt? “Boeven zijn altijd leuker. Michiel de Ruyter? Die werd door velen gezien als held en door sommigen als boef. Het was geweldig om een keer aan een touw tussen twee boten te hangen. Dat moet je een keer gedaan hebben. De producent wilde niet dat ik het zelf zou doen. Dus ik stond met dat touw op de reling, begint die man ‘Stop stop!’ te roepen. Maar ik deed het toch. Toen een stuntman naast mij tegen de boot aan sloeg, dacht ik wel even na. Ach ja, in het gewone leven wil je toch ook niet de brave borst zijn?”

We komen aan bij het dessert met framboos, zuring en vlierbloesem en bevalt zeer goed. Eigenlijk zoals alles hier bij Voltaire, dat al na een jaar terecht zijn eerste ster mocht noteren. Een cuisine waar lokaal lekkers de boventoon voert. Hoogwaardige gastronomie, zonder meer topsegment. Geen wonder dat zo veel Amsterdammers hier aanleggen. Parc Broekhuizen paart een elegante setting met grootse grandeur aan een losse sfeer vol design en flink wat marmer. Ook met Frank Lammers is het hier goed toeven. Een gezellige lunchgast die weet wat hij eet en die overloopt van de mooie verhalen. Want daar gaat het om in het leven: lekker eten met een goed verhaal.

LXRY Magazine 40

Meer lezen van dit culinaire verslag? Het volledige verhaal kun je lezen in het nieuwe magazine dat je kunt bestellen via de onderstaande knop.

LXRY Magazine 40