Media & Entertainment

Livestream in concert met het Concertgebouworkest

Het Concertgebouworkest debuteerde op Masters of LXRY 2019 met een intieme listening booth waar de bezoekers konden genieten van muzikale hoogstandjes. Tot 1 juni geeft het orkest helaas geen concerten en dat is om stil van te worden. Maar stil is het orkest allerminst. Het orkest gelooft in de kracht van klassieke muziek en wil meer mensen die laten ervaren. Zo worden op gezette tijdstippen concerten gestreamd, is het orkest online te horen via webradio en Spotify playlist en zijn er op het videoplatform van het Concertgebouworkest meer dan honderd video’s te bekijken en luisteren.

Tekst: Leonie Pamboer
Beeld: Concertgebouworkest

Streaming

Highlights die op gezette tijden te streamen zijn waardoor je thuis hiervan kan genieten. De eerstvolgende is de Matthäuspassion. Bachs meesterwerk is deze Paasdagen helaas niet te horen in de concertzaal, maar wél via de online kanalen van het Concertgebouworkest. Op vrijdag 3 april om 19 uur is de uitvoering van de Matthäus te bekijken, zoals die klonk onder leiding van dirigent Iván Fischer in 2012.

Spotify Playlists en webradio

Het Concertgebouworkest heeft meer dan 450.000 luisteraars per maand op Spotify. Wat niet verwonderlijk is met het grote aantal concerten en verzameld werk van dirigenten en componisten wat te beluisteren is. Tevens zijn er diverse playlists gecreëerd op waar men behoefte aan heeft: energie, focus of troost. Deze openbare speellijsten zijn te vinden onder de naam Royal Concertgebouw Orchestra op Spotify.

Is het te veel om te kiezen? Luister naar de webradio waar 24/7 de mooiste werken van het orkest voorbij komen.    

 

Videoplatform

Het videoplatform van het Concertgebouworkest biedt meer dan honderd video’s, die overzichtelijk verdeeld zijn over diverse categorieën zoals per dirigent of componist. Of kies voor de optredens van grote solisten of de unieke Masterclasses in dirigeren. De interviews “Leer de orkestleden kennen” geeft het orkest nog meer charme en warmte. Het is interessant om ook het individu van een geheel orkest te ontdekken. De video’s bieden u een up close ervaring van het orkest alsof je onderdeel bent.

Apps voor kinderen

Laat kinderen kennis maken met de fantasievolle rijkheid van klassieke muziek met educatieve apps. Op de site van het Concertgebouworkest zijn er 4 apps te vinden, zoals Carnaval der Dieren: de pianobroers Lucas en Arthur Jussen spelen samen met musici van het Concertgebouworkest de muziek van Saint-Saëns. In 14 video’s worden de dieren van Saint Saëns geestig verbeeld door kleurrijke en geanimeerde illustraties van Fiep Westendorp. Marjet Huiberts maakte er gedichtjes bij die door Fay Lovsky zijn ingesproken. Naast de muziek zijn er ook allerlei muzikale weetjes en spelletjes op de verschillende apps te vinden. Ouders en leerkrachten kunnen zich registreren via de website om gratis gebruik maken van de apps.

Het Concertgebouworkest

Vanaf zondag 5 april zal wekelijks een concert van het Concertgebouworkest worden uitgezonden op RTL Z. Op zondag om 10.30 geniet je van een unieke concertregistratie. 

Het Concertgebouworkest wordt door de internationale critici tot ’s werelds beste orkesten gerekend. Het staat bekend om de unieke klank en werkt met de meest vooraanstaande componisten en dirigenten. Het Concertgebouworkest speelt 80 concerten per seizoen, met 120 musici uit 24 landen. Daarnaast verschijnt het orkest zeker 40 keer per jaar op internationale podia zoals Carnegie Hall in New York, Musikverein in Wenen, Suntory Hall in Tokyo en op de prestigieuze festivals van onder andere Berlijn, Salzburg, Luzern en Londen. Hare Majesteit Koningin Máxima is actieve beschermvrouwe van het Concertgebouworkest.