Wining & Dining

Liefdeswijnen voor Lovebirds

"Een selectie van vijf wijnen die de hartjes van mijn dierbaren sneller doen kloppen. Klassiek, decadent, gewoonweg de top van de top! Wijnen die mij in de loop der jaren nog dichter bij deze vijf bijzondere mensen hebben gebracht". Lendl Mijnhijmer, Wine director van Bougainville & Twentyseven Hotel en Beste Sommelier van Nederland 2018/2019 deelt zijn liefde voor wijn met LXRY. Ideaal voor Valentijnsdag.

Tekst: Lendl Mijnhijmer
Online redactie: Mical Joseph

Toosten met Lendl

“Is het hebben van een vriend of vriendin liefde? Vroeger zag ik dat zo sec, ja. Mijn moeder, Monique, zei vroeger geregeld in verhitte discussies tegen mij: ‘Grow up!’ Ik dacht dan: laat maar praten. Ik werd onlangs 35 en ben nu de ‘oude wijze man’ binnen mijn team in Bougainville. Ik denk soms: waarom begrijp je dit niet – grow up! De jonkies denken dan: daar heb je die gek weer… Ik vind het bijzonder dat het besef voor liefhebben in de loop der jaren zijn grenzen verlegt. Voor mij is liefhebben het respecteren van individuen met een andere mening, het accepteren van hun normen en waarden, samen een balans vinden, met als gevolg extreme successen bereiken, professioneel en privé. Mijn begrip voor liefhebben is veranderd, breder dan dat ik vroeger ooit had gedacht, breder dan mijn sec gedachten ooit hadden durven lief te hebben! Verbreed liefde. Dare to Love!”

Champagne Jacques Selosse ‘Le Bout du Clos’ Extra Brut Grand Cru, Champagne, Frankrijk

“Mijn coach Arend-Jaap wordt van veel dingen blij. Maar toen ik deze fles met hem dronk, zag ik pure blijdschap in zijn ogen! Deze Champagne uit Ambonnay drink je als rode wijn, rustig en analyserend! Complexiteit op en top, spannend bij iedere slok, veel, maar toch zo verfijnd. Champagne op zijn best!”

Importeur: direct via het domein

 

2010 Franz Hirtzberger ‘Honivogl’ Smaragd, Wachau, Oostenrijk

Mijn maat Eric Plagge kreeg ik stil met deze icoon van een wijn. Deze Grüner Veltliner is exotisch, ruig, bijna een tikkeltje arrogant, maar met zo veel diepgang. Vis, witvlees of zachte kazen, zeg maar hallo tegen deze kameleon! Stop met het onderschatten van dit soort wijnen.”

Importeur: Le Vin en direct

2018 Domaine Marcel Lapierre ‘Morgon’, Beaujolais, Frankrijk

“De wijn die ik altijd met mijn vriendin Maxime drink. Hij is werkelijk altijd lekker, ongeacht de locatie of gelegenheid. Beaujolais is helemaal terug! Soepel, sappig, verfrissend, met de altijd zo kermerkende geur van Gamay, een oprecht lekker rafelrandje!”

Importeur: Janselijn Wijnen

 

2011 Domaine de Marcoux ‘Vieilles Vignes’, Rhône, Frankrijk

“Mijn vader sfeert bij Rhônewijnen en dan vooral die uit het iconische dorp Châteauneuf-du-Pape. Voor een speciale man een zeer speciale wijn. De Vieilles Vignes van Marcoux is pure waanzin. Grenache schittert hier op het hoogste podium. Dit is zo veel wijn, zo puur, zo veel concentratie zonder een moment vermoeiend te worden.”

Importeur: Wijn op Dronk

 

1990 Château d’Yquem, Bordeaux, Frankrijk

“Sauternes en Yves, mijn leermeerster, ze zijn bijna niet van elkaar te scheiden. Hij leerde mij de schoonheid van deze klassieke wijnen waarderen. 1990, een van de beste jaren in de streek, vol met de kenmerkende Botryitsch. Sinaasappel- marmelade, zoete specerijen, tutti frutti, ga zo maar door. Oprecht een van de mooiste wijnen die ik ooit heb gedronken!”

Importeur: K&L Wine Merchants