To do: Popart in de Beurs van Berlage

hey, mr. d.j.

Nu in de Beurs van Berlage: een bijzondere collectie PopArt, The Prints of Andy Warhol and other PopArtists. Lex Harding is één van de verzamelaars. De 72-jarige liefhebber kennen we vooral als de man achter de Top 40, Veronica, Radio 538 en TMF. Hij floreerde in de wilde jaren ’60 als diskjockey. En nu verzamelt hij op 72-jarige leeftijd kunst uit dezelfde periode, namelijk: PopArt. Zijn collectie is van juli t/m september te zien in de Beurs van Berlage. LXRY Magazine zocht Lex op in zijn landhuis in Nijkerk.

sixties style

LXRY vraagt Lex dan ook om zijn beleving van de jaren ’60 te schetsen: “Het was een wezenlijke verandering die plaatsvond in de hele wereld. Muziek heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld. Tegenwoordig is muziek niet veel meer dan een plaatje, het heeft vaak geen diepere maatschappelijke achtergrond. Toen wel. Het was een revolutionaire beweging die uit Amerika kwam overwaaien, gericht tegen het establishment, het conservatisme van de jaren ’50. (…) De provo’s lieten van zich horen, Vietnam begon te spelen, het broeide allemaal. Ik was een enorm linkse communistische rakker in dei tijd. Dat botste wel op Nijenrode.” Toch was Nijenrode de plek waar Lex zijn eerste sporen als D.J. verdiende. Tijdens de theepauzes mocht hij plaatjes draaien en dienstmededelingen doen. Naar eigen zeggen werd het D.J.-beroep toen gezien als een obscuur bestaan. “Pas toen Felix Meurders en Frits Spits in de jaren ’70 opkwamen, won het vak aan respect.”

soepblikken & platenhoezen

Over de PopArt-periode zegt Lex: “PopArt was ook een onderdeel van het dagelijks leven. De soepblikken, de platenhoezen. Dat vind ik het knappe van de kunstenaars: die hebben een stroming in gang gezet die zo breed geaccepteerd is, zo commercieel is, zo van iedereen, vóór iedereen ook. Want iedereen die iets PopArterigs in huis wil hebben, kan zich dat permitteren.” 

The Prints of Andy Warhol and other PopArtists is van 2 juli t/m 30 september te zien in de Beurs van Berlage.

Het volledige interview vind je in het magazine, hier te bestellen.

Tekst: Bart-Jan Brouwer | Portretfotografie: John van Helvert

Meer Art & Design