Wining & Dining

De nieuwe leden van Les Patrons Cuisiniers

De crème de la crème van de vaderlandse gastronomie verzamelt zich ieder jaar voor het Grand Gala des Patrons: een evenement waar chefs gezamenlijk de mouwen opstropen om de gasten - dit jaar bijna 300 - een onvergetelijke avond te bezorgen. Afgelopen zondag vond de vierde editie van het culinaire spektakel plaats in het Hulstkamp Gebouw in Rotterdam.

Tekst: Susan Poeder
Beeld: Pieter D'Hoop

Nieuwe leden

Sterrenchef Menno Post van restaurant Olivijn in Haarlem werd met groot applaus geïnaugureerd. Uittredend voorzitter Cees Helder werd benoemd tot erelid van het culinaire genootschap terwijl Frank Visser het stokje van hem overnam. Het genootschap bestaat sinds 1991 en vormt een verbinding tussen de meest vooraanstaande Nederlandse chefs. Voor Menno Post was deze avond extra bijzonder: ‘Bij de Patrons zitten veel fijne collega’s en dit voelt als een warm bad. Ik heb nu sparringpartners waar ik altijd bij terecht kan. Dat clubgevoel en die saamhorigheid vind ik toch wel heel fijn.’

Culinair spektakel

Om hun broederschap en gedeelde passie voor het vak te vieren, komen alle Patrons eenmaal per jaar samen, om zij aan zij te koken tijdens het Grand Gala des Patrons. Dit uitzonderlijke feestmaal werd begeleid door prachtige wijnen die door de Patronnes (de gastvrouwen) werden geserveerd. Het diner werd afgesloten met het grootste dessert-buffet ooit.  Hierna was er ruimschoots de gelegenheid om alle chefs persoonlijk te spreken, want samen genieten is waar het voor de Patrons allemaal om draait.

Les Patrons in het nieuwe LXRY nummer

Dit jaar gaan Patrons Martin Kruidhof, Edwin Vinke, Egon van Hoof en Yuri Wiesen, vier keer met gasten naar Mallorca waar ze samen boodschappen doen, koken en ontbijt serveren. LXRY kreeg alvast een voorproefje en je kunt er alles over lezen in het volgende magazine.

Datums culinaire reizen

zondag 7 – woensdag 10 april
Martin Kruithof** van De Lindenhof Giethoorn

zondag 14 – woensdag 17 april
Edwin Vinke** van De Kromme Watergang Hoofdplaat

zondag 6 – woensdag 9 oktober
Yuri Wiesen* van Restaurant Wiesen Eindhoven

zondag 13 – woensdag 16 oktober
Egon van Hoof* van Restaurant MOS Amsterda