Interior & Estate

Kunst + Co:
Kunst als verlengstuk van je interieur

In de slaapkamer willen we vaker de luxe die we van een hotelkamer gewend zijn. Dat zien we aan de ontwikkeling van comfortabele boxsprings, of de uitbreiding van domotica in huis, maar ook hotelchic interieurstijlen dringen door tot in de Nederlandse slaapkamers. Andersom zien we dat hotelsuites steeds vaker een huiselijk karakter krijgen. Kunst is misschien wel een van de meest (kleur)bepalende elementen van een interieur. De Amstelveense interieurspecialist Co van der Horst komt via de samenwerking met Kunst + Co Galerie met een passend advies om tot het juiste kunstwerk te komen. Enkele tips en trends op een rij om jouw interieur naar een hoger niveau te tillen.

Tekst: Susan Poeder
Beeld: Kunst + Co (Kunst header: Wessel Huisman)

Kleur, materiaal en onderwerp
Een aantal factoren is sfeerbepalend voor je slaapkamer. Stephan van der Horst, eigenaar van Co van der Horst: “De belangrijkste factoren zijn kleur en materiaal; rustgevende kleuren en zachte materialen zijn er essentieel. Maar het onderwerp is ook belangrijk voor de juiste sfeer. Een zeeslag geeft natuurlijk een heel andere kijk op rust en romantiek dan een glooiend landschap.”

Ook leuk om te lezen: Hoogwaardige woonoplossingen voor designliefhebbers

Kunst: Alisa Lim A Po.

Kunst: Alisa Lim A Po.

Kleur bekennen
Kleurgebruik kun je op drie verschillende manieren benaderen. Stephan: “Kies je voor een schilderij dat volledig is uitgevoerd in aardse, rustige tinten die overlopen in de kleuren van de inrichting? Of kies je voor een waaier aan kleuren waarvan je één bepaalde tint laat terugkomen in de gordijnen of het beddengoed? Of kies voor wit en grijstonen. Deze meer tijdloze benadering zorgt ervoor dat het kunstwerk volledig integreert in de meestal witte muur.” Welke benadering je ook kiest, ze geven alleen een aanblik die benodigde rust creëert in een slaapkamer.

Kunst: Wessel Huisman

Kunst: Pal Stock (staand abstract 2x) en Frank de Mulder (foto rechts)

Kunst is persoonlijk
Kunst voegt niet alleen kleur en decoratie toe, het reflecteert ook de persoonlijkheid van de bewoner. Co van der Horst beschouwt kunst dan ook als integraal onderdeel van het interieur. Stephan: “Kunst vertelt een persoonlijk verhaal, waardoor het soms zelfs het uitgangspunt wordt van het interieur. Het zal niemand verbazen dat in onze winkel de kunstwerken zorgvuldig worden gekozen. De samenwerking met Kunst + Co is daarin essentieel. De diversiteit van kunstenaars waarmee wordt samengewerkt, geven onze stylisten de mogelijkheid om de kunst de plek te geven die het verdient.”

Trends in kunst en interieur

Fotografie, dat jarenlang en vogue is geweest, is nu op zijn retour. “Of dat tijdelijk is?” vraagt Margreet Brakel van Kunst+ Co zich af. “Geen idee, maar zeker de sensuele, licht erotische fotografie en die van verlaten plekken, de zogenaamde urban photography, staan momenteel on hold. Het is moeilijk te zeggen wat de trend in 2020 is. Zoiets ontstaat, het wordt niet bedacht. Het vloeit aan de zijlijn mee met de trends in mode en interieur.”

Kunst: Frank de Mulder fotografie

Kunst: Robbert Kanado

Toegankelijke kunst
De toepassing van kunst is regelmatig een sluitpost. Arianne Duijster van Kunst + Co wil dat veranderen. “Onze collectie is een balans tussen toegankelijke kunst en minder algemeen werk. Dit kan zijn van jonge talenten, maar ook van gevestigde namen uit binnen- en buitenland. De prijzen van onze collectie lopen daardoor ook uiteen: er zijn kleinere werken van € 600 naast stukken die € 18.000 of meer waard zijn.”

Finishing touch
Het samenstellen van een compleet interieur is een wandeltocht die langs veel disciplines voert. Arianne: “Het begint bij de plattegrond van de ruimtes en het leren kennen van jou als persoon. Na vele sessies luisteren, tekenen, ontwerpen, zitten, voelen en plannen groeit een ontwerp, steeds meer in de richting die perfect bij je past. Vertrouwen is hierin essentieel. De finishing touch zit hem in de styling en het toepassen van kunst. Want daar komt het individu in beeld, en hiermee kunnen wij ons als opdrachtgever onderscheiden.”

kunstenco.nl | covanderhorst.nl

 

Kunst: Ciska van der Meer schilderij

Kunst: Schilderij Dinie Boogaart

Kunst: Bronzen beeld Romee Kanis

Kunst: schilderij Carola Schapals Kast: Baxter