Art & Design

Kunst- en cultuuragenda voorjaar 2020

In LXRY Department gidsen onze connaisseurs je langs het uitgebreide aanbod aan luxe. De komende maanden staan er een aantal interessante kunst- en cultuuractiviteiten op de agenda die beslist de moeite waar zijn.

Tekst: Susan Poeder & Bart-Jan Brouwer

Koning, keizer, admiraal

De documentaire King of the Cruise, nu te bekijken in de bioscoop, biedt een kijkje in de decadente wereld van cruiseschepen. En wel aan de hand van de rijke en extravagante Schotse baron Ronald Busch Reisinger van Inneryne, die zijn tijd liefst doorbrengt op de meest luxe cruiseschepen, omgeven door romantische koppels, welgestelde families en gepensioneerde ouderen.

Een drijvende microgemeenschap die aantrekkelijk is voor sommigen en afstotelijk voor anderen. De baron schept op over zijn status en extravagante levensverhalen, terwijl hij met zijn Schotse kilt en koninklijke cape over het dek paradeert. Gaandeweg onderzoekt de documentaire iets groters: een menselijk verlangen naar erkenning en validatie. Regie Sophie Dros.

Cinemadelicatessen.nl

Nederlands Dans Theater1 //Claude Pascal~Jiri Kylian

De spotlight op Jiři Kylián

In het jubileumseizoen van het zestigjarige Nederlands Dans Theater mag een aan Jiři Kylián (Tsjechië, 1947) gewijde avond niet ontbreken. Hij was bijna een kwart eeuw artistiek directeur en choreograaf van NDT en heeft in die hoedanigheid een onuitwisbare stempel op het gezelschap gedrukt. In 1978 richtte hij samen met Carel Birnie NDT 2 op om jonge dansers de kans te geven hun talenten te ontwikkelen. In 1991 initieerde hij NDT 3, waarin ruimte geboden werd aan ‘oudere’ dansers. Zo werd NDT het eerste gezelschap ter wereld dat de drie dimensies van het leven van een danser liet zien.

In 1999 droeg Kylián de artistieke leiding over, maar hij bleef tot 2009 als huischoreograaf verbonden aan het gezelschap. In het programma Sometimes, I Wonder – van 6 t/m 23 februari te zien in Den Haag en Rotterdam – danst NDT 1 drie van zijn werken: Bella Figura (1995), Claude Pascal (2002) en Vanishing Twin (2008).

Ndt.nl

Grand Dame van de burlesque

Laat je onderdompelen in de decadentie van burlesque met een avond die je niet snel zult vergeten. Met haar gloednieuwe revueshow Glamonatrix, waarmee ze de mooiste theaters van Europa langsgaat, neemt Dita Von Teese het publiek mee op een glamoureuze reis naar de tijden van weleer. De Amerikaanse is praktisch in haar eentje verantwoordelijk geweest voor de revival van het burlesque-fenomeen, werd wereldberoemd als stijlicoon in het verlengde van legendes als Bettie Page en nestelde zich in de popcultuur van Amerika.

Zoals Steven Spielberg zegt: “The past lives in the present… magical!” De show bevat maar liefst vier nieuwe acts van de grande dame van de burlesque. Geniet van de klassieke ‘surprise cake’ act, van haar martiniglas routine en zie hoe Von Teese het toneel van Carré in een vintage Circus Chic verandert. Data: 27 en 28 maart.

Carre.nl

Dieper dan de huid

Met zijn levendige eerste akte, aangrijpende waanzinscène en daaropvolgende pure ‘witte akte’ behoort Giselle tot de standaardwerken van het romantisch-klassieke repertoire. Sinds de première in 1841 hebben talloze interpretaties van dit aangrijpende verhaal het licht gezien. Het Nationale Ballet kreeg in 2009 zijn eerste ‘eigen’ versie, gecreëerd door Rachel Beaujean en Ricardo Bustamante. Zij ‘revitaliseerden’ de diverse scènes zodanig dat zij ook voor een 21e -eeuwse publiek roerend en betekenisvol zijn.

Niettemin staat respect voor de traditie in hun bewerking voorop, zoals dat ook geldt voor de prachtige decor- en kostuumontwerpen. Beaujean en Bustamante wilden vooral de emotie en intensiteit van het verhaal benadrukken, want, zeggen ze: “Op de juiste wijze gebracht, raakt Giselle dieper dan de huid.”

Giselle handelt over een graaf die verliefd wordt op een onbevangen boerenmeisje, haar – door niet zijn ware identiteit te onthullen – om de tuin leidt en daarmee uiteindelijk het noodlot over haar en zichzelf afroept. Een verhaal dat tot op de dag van vandaag actueel is, immers: onmogelijke liefde is een thema van alle tijden. Beaujean: “Giselle heeft geen houdbaarheidsdatum. Het is tijdloos, net als De Nachtwacht.” Te zien vanaf 21 februari.

Operaballet.nl