People & Finance

Kelly Weekers:
"Leef je leven zoals
je het zelf wilt"

Ze deed ooit mee aan de Miss Universe-verkiezingen, nu wendt ze haar charmes aan om voor LXRY spannende mannen tot een interview te verleiden. Voor het eerst richt Irene van de Laar haar pijlen op een vrouw, ook een voormalige Miss Universe-kandidaat: ondernemerscoach Kelly Weekers. LXRY vroeg Weekers over Millenials, de basismethodes om gelukkig te zijn en het streven naar tevredenheid: "Wat nu in ieder geval niet helpt is bij de pakken neerzitten en focussen op wat niet goed gaat, wat niet kan en wat niet werkt. Maak een plan de campagne vol met dingen waar je wèl invloed op hebt, schouders eronder en GAAN!"

Tekst: Irene van de Laar
Beeld: Karoly Effenberger
Visagie: Elles Nijkamp
Online redactie: Mical Joseph

De gewezen Miss Nederland studeerde af in Klinische- en Gezondheidspsychologie. Tegenwoordig is de geboren Limburgse succesvol als ondernemerscoach en bestsellerauteur. Ze schreef twee boeken, Happy Life 365 en Happy Lifehacks 365, met tips voor een leuker leven, en verkocht meer dan 100.000 exemplaren. Volgend jaar verschijnt de derde, Booming Business. Ik spreek af met de ondernemer en moeder van de driejarige Scottie in restaurant De Veranda, aan de rand van het Amsterdamse bos.

 

Je kreeg, samen met componist John Ewbank, dochter Scottie. Hoe vordert je huidige zwangerschap?

“Nu voel ik me goed, maar de eerste drie maanden voelde ik me belabberd. Tijdens mijn eerste zwanger- schap had ik nagenoeg nergens last van, maar dit keer zat ik precies tijdens de lancering van Happy Lifehacks 365 vol in de duizeligheid en misselijkheid. Op wat vermoeidheid na ben ik daar nu helemaal doorheen. Eind juni verwelkomen we weer een meisje.”

Je was ooit onze nationale beauty queen: Miss Nederland 2011. Wat heeft die titel je gebracht?

“Ik ben er destijds vol ingedoken en heb die titel een jaar gecombineerd met modellenwerk, wat ik al langer deed. Het heeft me veel levenservaring gebracht, ik heb veel gereisd en op eigen benen leren staan. Het heeft me tevens doen inzien dat het modellenbestaan niets voor mij is. Veel te oppervlakkig. Kijk, als ik Doutzen Kroes was geweest, was ik er vast niet mee gestopt. Maar als je in de middenmoot van de modellenwereld moet excelleren, zo veel moet doen en laten en ook nog eens veel alleen moet kunnen zijn – nee, dat is niets voor mij. Ik had al een bachelor in Psychologie, dus ik was altijd bezig met het innerlijk. In de model- lenbranche gaat het om het plaatje, niet om wie je als persoon bent. De titel Miss Nederland werkt in mijn vakgebied eerder negatief. Ik heb behoorlijk wat te maken gehad met vooroordelen. Ik voel me nu pas echt serieus genomen.”

Waarin coach jij mensen?

“Ik help ondernemers groeien in ideale klanten, winst en vrijheid. Ik adviseer hen op het gebied van businessstrategie en mindset. Inhoudelijk richt het zich op zowel je privéleven als je business. Daarin wil je als ondernemer ook balans hebben. Succes hangt vaak samen met nee kunnen zeggen en gericht kunnen kiezen. Ik heb dat zelf ook ervaren, dat je privéleven snel kan leiden onder je werk. Je hebt maar zoveel tijd in je week, het is belangrijk dat je de regie blijft houden over je onderneming en je onderneming niet over jou.”

Wat was het uitgangspunt voor het schrijven van de boeken Happy Life 365 en Happy Lifehacks 365?

“Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de psyche van de mens, vandaar dat ik Psychologie ging studeren. Waarom ondernemen we bepaalde acties? Hoe functioneren we? Alles wat ik leerde tijdens mijn studie, was vooral als psycholoog van mensen die al ‘ziek’ waren: een burn-out, een depressie of een angststoornis. Terwijl de principes meer in het moment leven, minder piekeren en minder stressen op iedereen toepasbaar zijn. Ook al ben je niet ten prooi gevallen aan een of andere diagnose. Toen ik nog model was, kampte ik met onzekerheden. Door de principes uit de psychologie te gaan gebruiken bij mezelf, stond ik weer vol zelfvertrouwen in het leven. Toen dacht ik: dit is gewoon een basismethode die in een boek moet staan. Op een simpele manier gebracht, met een knipoog, en waar iedereen wat aan heeft. In mijn boeken komt alles uit de wetenschap, maar dan niet zo wollig geschreven. Het succes van mijn boeken? Je wilt gewoon praktisch weten: wat kan ik vandaag doen, dat morgen helpt?”

Is het najagen van geluk juist niet iets wat ons ongelukkig maakt?

“Ik ben van mening dat het niet draait om het streven naar geluk. Het gaat meer om streven naar tevredenheid. Blij zijn met wat er is. Dat wil niet zeggen dat je geen doelen mag hebben. Vaak wordt geluk ook gedreven door commercie: die gave tas, dat mooie huis, die droomreis. Maar als je je er echt in verdiept, merk je dat geluk in jezelf zit. Als je obsessief achter geluk aan zit en denkt dat het ergens anders is, ga je het nooit vinden. Ja, we krijgen allemaal wel een portie shit op ons bord, maar uiteindelijk is het de vraag hoe je ermee om gaat. En of je ondanks die shit ook nog kunt zien wat er juist wel goed gaat.”

Nog goede tips voor de juiste mindset?

“Vaak liggen de goede voornemens in de categorie ‘Ik wil meer sporten, beter voor mezelf zorgen, minder eten, minder drinken, etc.’. Terwijl ik het wel mooi zou vinden als mensen eens wat meer lak zouden gaan hebben aan de mening van een ander. Bij veel mensen zie ik dat hun manier van leven bepaald wordt door familie of de druk van een vriendengroep. Veel gelukkiger zou iedereen zijn als je iets meer zou durven doen waar je zélf enthousiast van wordt. Leef je leven zoals je het zelf wilt.”

Lees het volledige interview in LXRY Magazine

Benieuwd naar de rest van het interview met Kelly? Het interview lees je in de laatste editie, te bestellen via de onderstaande knop.

LXRY Magazine #41