Wining & Dining

Jonnie Boer pakt uit met Chefs (R)Evolution

Internationale topchefs achter het fornuis

Op zondag 9 en maandag 10 september vindt Chefs (R)Evolution, het culinaire festival van Jonnie en Thérèse Boer van Restaurant De Librije weer plaats in Zwolle. Dit jaar is de lineup van chefs internationlater dan ooit.

Naast Jonnie zullen op zondag 9 september koken: Jordi Roca*** van restaurant El Celler de Can Roca in Spanje, Nr. 3 World’s 50 Best Restaurants, Angel Léon*** van Aponiente, Spanje en Mitsuharu Tsumura, van restaurant Maido in Peru, Nr. 8/50 Best 2017, Nr. 1 / 50 Best Latin America 2017.

Op maandag 10 september valt er te genieten van de kookkunsten van: Paul Pairet***, restaurant Ultraviolet, Shanghai, China, Nr. 41/50 Best 2017, Nr. 8/50 Best of Asia, Poul Ziska*, restaurant KOKS van Faroe Islands, Thomas Dorfer**, Landhaus Bacher, Oostenrijk, Stefan Wiesner*, Rössli, Zwitserland en
Berlin Avantgarde Chefs uit Berlijn.

Stagiair komt met revolution koek

Opvallend detail is dat er naast de grootheden uit de culinaire wereld ook de 19-jarige Gijs Ruhof een rol speelt tijdens het festival. Speciaal voor Chefs (R)Evolution heeft de stagiair van Jonnie Boer een exclusief soort speculaas ontwikkelt. De opa van Gijs bakte ambachtelijke speculaas tot zijn pensioen in 1995 vanuit de familiebakkerij en was van plan het geheime recept mee het graf in te nemen. Zijn kleinzoon Gijs stak hier een stokje voor en maakte een succes van het Vondelspeculaas. Het bijzondere van Ruhofs speculaas is dat de koeken krokant van buiten en zacht van binnen zijn. “Het is niet zomaar een recept”, zegt Gijs. “Het gaat om speciale ingrediënten en de samenstelling luistert heel nauw. Gebruik je bijvoorbeeld de verkeerde soort bloem, dan weet je niet wat er gebeurt.” Verder wil hij er niet teveel over kwijt, behalve dat “er geen E-nummers in voorkomen”.

Jonnie enthousiast over speculaas

Tijdens zijn stage liet Gijs de koek proeven aan Jonnie Boer.  Zo ontstond het idee voor de Revolution-koek. “Jonnie Boer heeft heeft een zes kruidenmelange samengesteld, waarmee ik aan het bakken ben geslagen. Daaruit heeft Jonnie zijn favoriet gekozen.” De Revolution koek lijkt volgens Gijs niets op het orginele Vondelspeculaas. “De smaak is wat anijsachtig, maar je moet de koek gewoon proeven.” Dat kan tijdens Chefs (R)Evolution. Op de BOERenmarkt XL gaat Gijs live bakken. “Ik had niet durven dromen dat de speculaas van opa mij zover zou brengen.” Gijs gaat die dagen voor 1.800 mensen speculaas maken. “Het eerste wat de chefs dan proeven in de ochtend met een bakje koffie is mijn speculaas”, zegt hij trots

Verslag chefs (r)Evolution in lxry tv

LXRY TV deed al eerder verslag van Chefs (R)Evolution, kijk je mee?