Media & Entertainment

Jan des Bouvrie
in 'Een-tweetje met Yves': 'Dat had ik niet moeten zeggen'

In alweer de elfde podcast in het kader van 'niet poetsen, maar lullen' voelt Yves Gijrath interieurdesigner en vriend Jan des Bouvrie aan de tand. Een ontwerper in hart en nieren en dat zat er al op jonge leeftijd in. Zijn kubusbank werd gretig gekopieerd en zorgde ervoor dat hij wereldberoemd werd. Hij werd zelfs benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Van tekenaar, huizenbouwer en architect tot kunstverzamelaar, docent en vader van vier kinderen. En met Monique aan zijn zijde vormen ze een creatief koppel in designland. Vroeger was hij ‘een ontzettende ondeugd’, maar is hij dat nog steeds?

Tekst: Inge Dal

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister de podcast hier!

 

Levensles

Jan ziet er zoals altijd weer stijlvol uit. Zodra hij binnenkomt in de LXRY-kerk gaat zijn blik naar het plafond: “Het is zo’n mooi gebouw, maar de balken moeten wit. Dan weet je niet wat je ziet. Je krijgt meteen diepte.” Dat inzicht heeft hij al op jonge leeftijd, maar het Rietveld Lyceum heeft hem echt anders naar dingen leren kijken. “Ik weet nog dat ik op het Rietveld kwam en daar lag de waarheid op mijn bureau.” Hij vertelt enthousiast over de eerste opdracht die hij kreeg op het Rietveld waar hij twee weken de tijd voor kreeg. “Na een uur was ik al klaar”, gaat hij verder. Vervolgens kreeg Jan de beste les die hij ooit gehad heeft toen hij zijn schetsen liet zien en die zal hij nooit vergeten.

Wilde haren

Na het Rietveld verkeerde Jan in bepaalde kringen, waardoor hij vrij snel een grote naam kreeg. Hij leerde in die tijd kunstliefhebber Alexander Orlow en zijn vrouw Jacobine Brink kennen die regelmatig feesten gaven in hun villa en “in de Sixties en Seventies allure gaven aan Nederland.” Hij weet nog goed welk telefoontje van Jacobine zorgde voor zijn doorbraak. “Zij had zo’n smaak”, legt hij uit. Ook vertelt hij over fotograaf Paul Huf en dochter Barbara, waar Jan zeer gecharmeerd van was. Er wordt openlijk gesproken over Studio 45 in New York waar hij vaak ‘rondhing’ met inmiddels overleden Gerard Fagel, de wereld van de kunst en drugs, alle hotspots waar hij kwam en met wie en welke wereldberoemde kunstenaar hem daar voor het eerst aansprak. “Ik was helemaal geblokkeerd, hij had zijn pruik niet op.”

Twee dagen vast

Jan neemt Yves ook mee naar het moment dat de mensen van de FIOD vroeg in de ochtend voor zijn deur stonden, waar hij van beschuldigd werd en wat voor impact dat heeft gehad. “Ik mocht nog net mijn tanden poetsen, terwijl ze achter me stonden”, herinnert hij zich nog. Hij vertelt over zijn twee dagen in hechtenis en de sigaar die hij kreeg aangeboden van iemand van wie hij het niet verwacht had. Jan werd uiteindelijk vrijgesproken. Een emotioneel moment wat hij thuis vierde met zijn dierbaarste vrienden en relaties. “Ik vond het fantastisch dat ze er allemaal stonden.”

Meer genieten

Jan geniet heel erg van de kunst die hij verzameld heeft en de ontwerpen die hij gemaakt heeft. “Nu ben ik 77 en begrijp ik het pas. Ik zit soms in mijn woonkamer twintig minuten te kijken naar een hele mooie Andy Warhol van Mick Jagger.” Met trots kan hij zeggen dat hij Nederland anders heeft leren wonen. “Het gaat altijd om de basis..en leren kijken is zo belangrijk. Als ik soms in een auto zit en vraag wat vinden jullie van die molen? Niemand die hem gezien heeft.”

Laatste wens

Tot slot doet Jan uit de doeken wat hij nou precies bedoelde met ‘zeurende vrouwen’ en wie hem na dat interview als eerste opbelde. Als het gaat over de dood, dan heeft hij zijn eigen theorie erover. Ook somt hij op naast wie hij graag zou willen liggen en waar. Hij vertelt over de band met zijn inmiddels overleden dementerende moeder en haar laatste woorden, maar ook over zijn liefde voor Monique, haar ziekte en de rol die zij speelt in zijn leven. “We gaan nooit met ruzie uit elkaar en geven elkaar altijd een zoen.” En op de vraag welke twee mensen hij zou meenemen naar een eiland heeft hij snel zijn antwoord klaar. Hij sluit af met wat hij het liefst zou willen zijn, maar nooit zal kunnen worden en hij heeft nog één laatste wens.