Travel & Experiences

Het land van geuren en kleuren

India, een kleurrijk land met veel gebeurtenissen. Een land waar vroeger gejaagd werd op dieren, maar waar ze tegenwoordig tot het uiterste worden beschermd. Een land waar je zeker naar toe moet als je een andere cultuur wilt leren kennen. LXRY reporter Ivo Weyel reisde naar India af om de mooiste en bijzonderste plaatsen en activiteiten van India vast te leggen.

Tekst: Ivo Weyel
Beeld: Herman van Heusden
Redactie: Nathalie Wittendorp

Bangalore, de stad waar Hotmail werd bedacht door Sabeer Bhatia. De man die Bangalore vernoemde naar een stad die in verschillende eeuwen leeft. De stad is deels christelijk, deels Hindoe, deels Lingayat-Veerashaiva (een godsdienstige minderheid die strijd om officiële status), deels Karnataka’s (vleesetende Hindoes) en wordt tevens verteerd door het meedogenloze, onuitroeibare kastensysteem dat corruptie en aangeboren ongelijkheid viert.

Als je uren lang naar de Indiase cultuur wilt kijken, moet je zeker naar Chennai gaan. Voorheen was dit de pauwenstad, omdat hier vroeger honderden pauwen vrij rondliepen. In de stad vind je de tempel Arulmigu Kapaleeswarar, een complex van torens die zijn opgebouwd uit hoog opgestapelde, in ijskleuren geschilderde goden- en heldenbeelden. Woest kijkende strijders staan bovenop koeien die op goden staan die weer op olifanten staan, blauwe olifanten, groene kikkers, gouden goden, roze en gele krijgers… Hoe langer je er naar kijkt, hoe meer nieuwe dieren en halfgoden je vindt.

Pondicherry, misschien wel de vreemdste plek in India. Bakkers heten er boulanger, men speelt jeu de boules, op een plein staat een standbeeld van Lodewijk XIV, straten heten rue, kinderen gaan naar de École Française. Het is er doodstil, nergens de hectiek van India. Toen de Fransen dit gebied overheersten in de koloniale tijd, kende de stad grote bloei. Na hun verdwijning poogde de Indiase overheid het weer Indiaas te maken, maar de bevolking weigerde. Men bleef er Frans praten, tot op de dag van vandaag.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

India, Chennai, 2018 foto; Herman van Heusden

Bestel LXRY 37 – Steve Tepas special edition

Wil je meer lezen over India? Bestel LXRY magazine nu via de onderstaande knop. Wil je niets meer missen? Kies dan voor een 1- of 2-jarig abonnement op LXRY en ontvang het magazine 4 keer per jaar op de deurmat.

LXRY Magazine 37