Art & Design

'I See You In Everything' door
Inez & Vinoodh

Het iconische Nederlandse artiestenduo Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin, ook wel bekend als Inez & Vinoodh, tonen vanaf aanstaande zaterdag hun oeuvre tijdens de expositie ‘I See You In Everything’ in The Ravestijn Gallery in Amsterdam. Een expositie zonder thema of specifieke periode, maar met een unieke selectie van dertig foto’s van de afgelopen dertig jaar.

Tekst: Mical Joseph
Beeld: Inez & Vinoodh

Het duo reikt mijlenver

Inez & Vinoodhs fotografie staat bekend om de onbevreesdheid en het avontuurlijke. Zij ademen onorthodoxe modefotografie met een nieuwe perceptie op deze vorm van fotografie: high fashion meets art. Hun werk siert zowel de covers en pagina’s van de fashion magazines als de wanden van musea. Editorials zowel voor de Amerikaanse, Franse, Japanse en Italiaanse Vogue, V Magazine, The New York Times Magazine, The Gentlewoman als campagnes voor Balenciaga, Balmain, Calvin Klein, Chanel, Dior, Gucci, Isabel Marant, Louis Vuitton, Miu Miu, en Valentino. Musea zoals het Stedelijk Museum in Amsterdam, de Hayward Gallery in Londen en de Deichtor hallen in Hamburg. En dan hebben we het nog niet eens over New York, Sao Paolo en Stockholm gehad.

Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin

Kenmerkend

De diversiteit in werken is kenmerkend voor Inez & Vinoodh. Ze laten zich niet leiden door een vast esthetisch idee, maar juist door de mensen voor hun camera. Het idee achter de foto komt altijd op de eerste plaats. Elk werk is gesigneerd met ‘Inez & Vinoodh’ en ze laten in het midden wie welke rol in het creatieve proces heeft gehad. Zo stellen ze het beeld en de gefotografeerde altijd nadrukkelijk centraal. Context en verwachtingen zijn van ondergeschikt belang.

Hoewel hun werkwijze nooit hetzelfde blijft, zorgt de onveranderlijke dualiteit in hun artistieke werk en in hun liefdesrelatie voor het onmiskenbare karakter dat in al hun werken terugkomt. In de woorden van Inez: “Er heerst altijd spanning tussen schoonheid en het groteske, spiritualiteit en alledaagsheid, high fashion en low fashion, man en vrouw.” Deze dualiteit komt dan ook duidelijk naar voren in de werken die zijn opgenomen in de expositie. In Lucy Fer is het Estse supermodel Carmen Kass getransformeerd in een mythologisch wezen met drie overvloedig behaarde hoofden op haar naakte lichaam. De elegantie en het realisme van de menselijke vorm nemen het op tegen een monsterlijke fantasie.

3 Yellow Roses, 2013 © Inez & Vinoodh

LucyFer, 2011 © Inez & Vinoodh

De groten der aarde

De cameralens van Inez & Vinoodh heeft vele beroemdheden voor de camera gehad: Kate Moss, Lady Gaga, Tom Cruise, Rihanna, Kanye West en Paul McCartney passeerden allemaal de revue. Het duo behoort tot de meest invloedrijkste hedendaagse modefotografen.

De expositie ‘I See You In Everything’ is vanaf aankomende zaterdag 7 september te zien in  The Ravestijn Gallery in Amsterdam.