Wining & Dining

De speakeasy zonder drempels

Nederland is weer een cocktailbar rijker. The Stockroom in hartje Groningen is geopend. De naam refereert naar zijn eerdere functie, een grotendeels leegstaande opslagruimte van het naastgelegen restaurant. Een bar die zeker voor cocktailliefhebbers een bezoekje waard is.

Tekst: Vivian Secrève
Beeld: The Stockroom

Eind 2017 kregen de heren Erik Beeftink (28), Lennart Deddens (35), Peter Torenbosch (35) en Merijn Goris (35) de kans om het magazijn van het naastgelegen restaurant om te toveren tot cocktailbar. Speakeasy is de bar zeker. Zo kom je binnen in het gedeelte wat nog steeds als opslagruimte gebruikt wordt.

Homemade spirits van metershoog

Voorbij het magazijn betreden gasten de cocktailbar. Het interieur en de barstoelen nodigen uit voor een avond aan de bar. Aan de bar kijk je uit op de imposante Back Bar inclusief trap. De bartenders halen hier, naast veel gerespecteerde drank-namen, de homemade spirits van metershoog naar beneden.

Toch liever behoefte aan een relaxte avond? Dan ben je in de lounge aan het juiste adres. Na het aperitief kun je hier genieten van een aantal gerechten die direct uit de keuken komen van het naastgelegen restaurant.

Voorbij de bar en lounge kijk je door de glazen vloer Stockrooms’ schatkelder in. Eventjes lijkt het alsof je letterlijk naar beneden valt waar een verzameling exclusieve spirits verborgen ligt. Tevens is er een heus made to measure champagne-rad in de zaak te vinden.

Alleen de Allerbesten

Het interieur is geïnspireerd op de twenties, maar het draait uiteraard niet alleen om het interieur. In de Stockroom draait het voornamelijk om cocktails. De allerbesten, gemaakt door de allerbesten. Zo bestaat het cocktailmenu uit acht signature cocktails; seizoen-geïnspireerde, dorstopwekkende creaties met veel lokale ingrediënten en huisgemaakte bitters, likeuren en spirits. Een mond vol maar zonder teveel prullaria, ze bestaan namelijk uit maximaal vier ingrediënten. Zo wordt de de Bell Pepper Shrub, het key ingrediënt in de Speyside to Salvadore, gemaakt van de paprika die tussen citroenen en kruiden ‘gewoon’ in hun eigen patio groeit. De Stockroom classics en punch variëren per maand.

Not so speakeasy

Hoewel het clandestiene van een speakeasy soms wat omslachtig kan voelen, willen de vier oprichters juist het Groningse nuchtere erin houden. De deur is wellicht moeilijk te vinden, maar staat voor iedere liefhebber wagenwijd open.