Hotspot: Hof van Holland Noordwijk. Een bistro met een boek.

LXRY is dól op het charmante Noordwijk Aan Zee: Huis ter Duin, Hotels van Oranje, en wat dacht je van strandtenten zoals Bries en Branding? Niet voor niets staat het landelijk op de kaart als een van de meest mondaine badplaatsen. We zijn dan ook zeer verheugd dat deze plek onlangs een enigmatische hotspot rijker is geworden die bovendien hoog scoort in historische waarde: Bistro Hof van Holland, dat nota bene de eer heeft gekregen dat er een wel heel bijzonder boekwerk over verschenen is:  Hof van Holland Noordwijk van Miep de Graaff.
Historie opnieuw tot leven
Het authentieke ‘Hof van Holland’ was eeuwenlang een bekend fenomeen in de regio Noordwijk en Bollenstreek. Al sinds de 14e eeuw was het een herberg met allure, waar uiteindelijk nota bene Amerikaanse president Teddy Roosevelt nog verbleef. Ontelbare belangrijke bruiloften en partijen werden er gevierd, en biermagnaat/bekende Noordwijker Freddy Heineken vroeg ooit een ijsklontje omdat hij zijn soep te heet vond. Iedere zondag kwam oldskool jazz-zangeres Pia Beck bovendien binnenvallen om een toonladdertje te zingen. Na bruisende tijden ging het hotel verloren. Maar liefst zes jaar stond het leeg.Gelukkig is de stek in volle glorie hersteld. Dit jaar heeft projectontwikkelaar Leon van Reisen het pand namelijk nieuw leven ingeblazen. ‘Het Hof’ werd omgetoverd in een pand met nieuwe appartementen, en bovendien een kersverse trendy ‘Hof van Holland Bistro’ van Nico en Louise Tetteroo dat 18 juni in werd geopend. De nieuwsgierigheid was groot, maar de gastenlijst was strikt invites only.

De look: Historisch doch modern
Verantwoordelijk voor styling was designer Dirk van Berkel, die de historische sfeer van het exterieur op bijzondere wijze heeft weten te combineren met het moderne interieur. Zie bijvoorbeeld de glas-in-lood ramen van de idyllische veranda, waarvan de gemeente eiste dat deze qua uiterlijk onveranderd zou blijven. Ook de wapens op de tegelwand in de oude entree hebben een nieuwe plaats gekregen.Eenmaal binnen vind je een open ruimte van 150 vierkante meter met een industrieel en vintage karakter, en een open keuken die voornamelijk duurzame, biologische en verse producten serveert. Zéér 2016. Denk: hippe happen als Iberico Presa, linzensoep, watermeloensalade afgewisseld met een klassieke bavette of boerderijkip. Ook zijn er zichtbaar kustinvloeden terug te vinden met ceviche, oesters en zelfs bouillabaisse. Eind augustus deed Bistro Hof van Holland al mee aan het culinaire evenement Proef Noordwijk.
Hof van Holland Noordwijk – Miep Smitsloo – de Graaff
Aan honderden jaren herberg kleeft natuurlijk het ene na het andere waanzinnige verhaal. Daarom dook de regionaal gerenommeerde historisch auteur Miep Smitsloo – de Graaff, eerder bekend van het gloedvolle Tussen Tol En Trekvaart en belangrijk trekpaard van het Leidsch Dagblad, volop in de materie. Op basis van archiefmateriaal en talloze interviews met oude werknemers, bezoekers en passanten is een zeer rijk geïllustreerde, luxe gebonden uitgave samengesteld over het verleden van het Hof. Spannende verhalen over bijzondere gebeurtenissen en V.I.P.’s worden onthuld. Het ideale cadeau voor iedereen uit de regio Noordwijk, Bollenstreek, Leiden en Den Haag, of iedereen die waarde hecht aan gastronomie of geschiedenis. Ook online verkrijgbaar via Boekhandel Van der Meer.

Klik op de foto’s voor een impressie.

Meer Wining & Dining