LXRY in gesprek met musicalster Anouk Maas

Rising musicalster Anouk Maas heeft al vele musicals op haar naam staan. Het begon op haar elfde, waar ze de hoofdrol vertolkte in de musical Annie. Op dit moment kun je Anouk bewonderen als Belle in de musical Beauty And The Beast. LXRY ging met Anouk in gesprek over haar liefde voor musicals.

Fotografie: Roy Beusker

Stage entertainment

“Jaren geleden bij een auditie voor Annie ontmoette ik Albert Verlinde voor het eerst. Precies in het jaar dat ik voor mijn opleiding een stageplek moest zoeken. Hij nam me aan, maar ik koos toch voor het buitenland. Terug in Nederland kwam ik weer op zijn pad, toen ik in 2008 auditie deed voor ‘The Sound of Music’. Daaruit vloeide onze eerste samenwerking voort, en niet de laatste. Na voor Stage Entertainment ‘La Cage Aux Folies’ en ‘Miss Saigon’ te hebben gedaan, kreeg ik van Albert de rol van Fiona in Shrek. Hij was komen kijken naar Miss Saigon en vond echt dat ik gegroeid was. Daarna volgde een hoofdrol in Flashdance en intensiveerde het contact.”Dansen, zingen en acterenDe zwaarste rol tot dusver was Alex in Flashdance, omdat er maar weinig musicals zijn waarin een hoofdrolspeler moet dansen, zingen en acteren. Tegelijkertijd is het de rol die het beste bij mij past. Zij is ook gewoon een meisje van de straat, een stoere chick die haar woordje wel klaar heeft. Vroeger was ik heel verlegen, maar dat is er volledig uitgestampt. Ik heb hard moeten vechten om de rol van Alex te bemachtigen. Voor de laatste auditie zei Albert tegen mij: ‘Durf je kwetsbaar op te stellen.’ Ik dacht eerst: wat bedoelt hij, dat doen we toch allemaal? Toch is dat kwartje gevallen. En hij heeft dat blijkbaar gezien.”

Toekomstplannen

”Disney moest oordelen over mijn auditie. Ik heb de liedjes moeten opnemen op video en die is afgespeeld voor alle licentiehouders in Amerika. Best een gekke auditie, Het is veel fijner om voor mensen te zingen die in levenden lijve kunnen zien. Toen bekend was dat ik de rol kreeg, zei Chantal Janzen, die eerder Belle speelde, tegen mij: ‘Het is een van de allerleukste rollen die ik ooit heb mogen doen.’ Chantal is wel een beetje een voorbeeld: net als zij wil ik me nog meer verdiepen in presenteren en acteren, om over tien, twintig jaar zelf producties te gaan maken.”

Wil je het gehele interview met Anouk Maas lezen? LXRY #22 ligt nu in de winkel, maar is ook verkrijgbaar in de LXRY shop.