Wining & Dining

Haring happen bij Brasserie Paardenburg aan de Amstel

Het haringseizoen staat weer voor de deur wat betekent: de jaarlijkse haringparty bij Brasserie Paardenburg aan de Amstel. Op vrijdagmiddag 14 juni kun je in de historische binnentuin overheerlijke Hollandse Nieuwe eten onder het genot van een drankje. Maar voordat het water je in de mond loopt, zijn er wel een aantal punten van aandacht, want welk drankje hoort eigenlijk écht bij een haringparty? En wat is de juiste dresscode?

Tekst: Mical Joseph
Beeld: Brasserie Paardenburg

Ambiance

Een echt haringfestijn herken je onder andere aan de rood, wit, blauwe vlaggetjes, een overvloed aan haring en haringkarren. “Ook staat de tuin van de brasserie er prachtig bij, een mooiere haringparty én tuin ga je niet vinden in Amstelveen”, zegt eigenaar van Paardenburg Gijs Numan. Boten kunnen worden aangelegd bij het net vernieuwde terras. De sfeervolle buitenbar is geopend waarbij Paardenburg voor de Hollandse Nieuwe zorgt.

Het eerste haringvaatje

Het eerste vaatje wordt altijd steevast op de woensdag geveild, daarvan gaat de hele opbrengst naar het goede doel. “Vanaf dat moment is de nieuwe haring verkrijgbaar, eerder mag deze ook niet verkocht worden. Wij hebben op de vrijdagmiddag meteen de haringparty gepland zodat de gasten kunnen geniet van de Hollandse Nieuwe.”

Haring eet je hoe..?

Het verschilt per streek, soms zelfs per stad, hoe de haring wordt geserveerd. In Rotterdam wordt de delicatesse met de hand bij de staart gepakt, door de gesneden uitjes gerold en boven de mond gehangen. In Amsterdam, en dus ook bij Paardenburg, gaat de voorkeur uit naar de haring snijden, de gesneden uitjes en augurken naast de vis leggen en eten met een vork. “Wat natuurlijk niet een must is tijdens de gezellige borrel bij ons. Iedereen mag de haring nuttigen op zijn of haar manier”, geeft Gijs aan.

Proost

Tijdens een haringparty is de haring een belangrijk ingrediënt, maar een geschikt drankje erbij is net zo belangrijk: korenwijn en koude jonge jenever zijn passend bij de typisch Nederlandse delicatesse. “Hiernaast zullen er verschillende wijnen aanwezig zijn en een totaal assortiment aan de bar”.

Dresscode

De gasten bij de klassieke haringparty dragen tenue de ville, maar Gijs legt uit dat dit bij Paardenburg geen must is: “Iedereen is welkom op het evenement en wij nemen het niet zo nauw met de dresscode. Het gaat bij ons vooral om gezelligheid, netwerken en lekker haring eten”. Wel herken je de serveersters vaak op een haringparty aan de traditionele kledingdracht.

Vrijdag 14 juni kun je van 17.00 tot 19.00 genieten van haring, een sfeervolle ambiance en muziek bij Brasserie Paardenburg.

Brasserie Paardenburg aan de Amstel | www.brasseriepaardenburg.nl