Interior & Estate

Grens tussen Indoor en Outdoor vervaagt definitief

De eerste tekenen waren al zichtbaar, maar dit jaar is de trend onmiskenbaar: alle grote Italiaanse designmerken presenteerden bij Co van der Horst opmerkelijke Outdoor-collecties die de grenzen tussen Indoor en Outdoor definitief laten vervagen.

Tekst: Mical Joseph
Beeld: Co van der Horst

Tuin & Terras als toevoeging aan het interieur

Stephan van der Horst over de opmerkelijkste trend van 2020: “Het toenemende vervagen van de grens tussen Indoor en Outdoor. Afgelopen januari zag ik in Keulen dat vrijwel alle grote Italiaanse designmerken – zoals B&B Italia, Cassina, Minotti en Flexform – nieuwe collecties buitenmeubelen presenteerden die qua comfort en kwaliteit kunnen wedijveren met de interieurcollecties van die merken. Sterker, het wordt steeds verleidelijker om die buitencollecties een mooie rol binnen te geven. Bij Co van der Horst zijn we er inmiddels helemaal klaar voor om onze cliënten te adviseren over hoe je van Tuin & Terras een schitterende én comfortabele toevoeging aan het interieur kunt maken.”

Natuur in interieurdesign

De invloed van Outdoor op Indoor is ook goed herkenbaar aan de zichtbaar groeiende rol van de florale trend. We zien geen kleine bloemetjes meer, maar het grote gebaar van palmen en beach-invloeden in behang en stoffen. Dit alles aangevuld met een andere interieurtrend: de toepassing van veel grote planten in het interieur.

“Met name in het hogere segment wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke en duurzame materialen die lang mee kunnen gaan”

De ontwikkeling van nieuwe weerbestendige materialen

Met name door de ontwikkelingen in de luxe jachtbouw is er de laatste jaren veel geïnvesteerd in het creëren van stoffencollecties die niet alleen heel stijlvol zijn, maar ook bestand zijn tegen weer en wind: waterafstotend, vuilbestendig, mot- en schimmelwerend. En dat maakt het mogelijk om Outdoor in te richten alsof het Indoor is, waarbij de designbuitenmeubels zonder gesleep het hele seizoen kunnen doen waarvoor ze zijn ontworpen.

De noodzaak van duurzaamheid

Vaak wordt bij duurzaamheid vooral gedacht aan de herkomst van het materiaal dat gebruikt wordt om een product te maken. Dat is zeker essentieel voor een duurzaam product. Maar er wordt weleens vergeten dat de levensduur van die materialen en het design ook bijdragen aan de duurzaamheid. De interieurbranche is in dat opzicht behoorlijk uniek. Met name in het hogere segment wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke en duurzame materialen die lang mee kunnen gaan. En daarbij hebben de echt goede interieurproducten een tijdloos design dat moeiteloos twintig jaar meekan. Waarbij de meeste gestoffeerde producten ook nog eens opnieuw bekleed kunnen worden. Zodat de toch al lange levensduur nog eens extra wordt verlengd. Iets wat vanaf nu ook zeker ook voor Outdoor-meubelen zal gelden.