Jewels & Watches

Goudheerlijk: dit is hoe edelstenen, goud en parels ontstaan

Edelstenen en goud zijn het mooiste wat Moeder Natuur te bieden heeft. Koolstof, klei, kiezelzuren, kalk en zand zijn simpele grondstoffen, maar door natuurkrachten worden ze tot diamant, robijn, saffier, smaragd, amethist en goud gemaakt. Stijlvol, tijdloos en elegant. Eeuwenlang zijn edelstenen en goud zo zeldzaam en kostbaar, dat het bezitten alleen is weggelegd voor de elite. Die tijd is voorbij.

Tekst: Wendy van Dalen
Foto’s: Tarone Rachamin
Online redactie: Susan Poeder

De geschiedenis van juwelen

De schoonheid van edelstenen en goud wordt al eeuwenlang gewaardeerd. Edelstenen zijn zeldzaam, mooi en kostbaar en staat voor rijkdom en macht. Al in het oude Egypte (3000 – 1000 v.C.) droegen mensen uit de hoogste klassen sieraden van goud en edelstenen. Farao’s met hun goddelijke status droegen sieraden van goud en namen het bij hun overlijden zelfs mee in de graftombe.

In Egypte werd zo’n vijfduizend jaar geleden ook de eerste trouwring om een vinger geschoven. De ronde vorm deed de gegoede Egyptenaren denken aan de zon en maan en symboliseert de eeuwigheid als metafoor voor de liefde tussen twee mensen. Een ring om de vinger betekende ook dat de vrouw aanspraak mocht maken op de bezittingen van haar man.

Sieraad als statussymbool

In het Oude Griekenland (1400 v.C.) waren sieraden ook een statussymbool. De gouden juwelen ingelegd met edelstenen werden eerst alleen bij speciale gelegenheden gedragen, maar gaandeweg worden sieraden steeds vaker gedragen.

In de vroege Middeleeuwen (1000 – 500 jaar v.C.) droegen jonge vrouwen in Germanië (Duitsland en Nederland) en Gallië (Frankrijk) dagelijks sieraden, voornamelijk van brons en koper. Dat deden de Vikingen in de negende en tiende eeuw ook. Gouden, zilveren en bronzen armbanden, broches en ringen, al worden laatstgenoemden niet om de vingers gedragen, maar om de nek. Aan de sieraden kon men zien tot welke groep Vikingen diegene behoorde, net als later in het Romeinse rijk. Mannen uit de elite droegen zegelringen met hun familiewapen om hun brieven te verzegelen, maar ook om te laten zien bij wie zij hoorden.

Diamonds are forever

Edelstenen zijn meer dan drie miljard jaar geleden door verschillende processen onder het aardoppervlak ontstaan en worden overal ter wereld gevonden. In Uruguay vind je bijvoorbeeld amethist en citrien, in Nigeria aquamarijn, blauwe saffieren en roze gekleurde toermalijn, in Tahiti de Tahiti parel en in Thailand diverse saffieren en robijnen.

Ook diamanten die we vandaag de dag gebruiken, zijn meer dan drie miljard jaar oud. Diamant ontstaat in het binnenste van de aarde doordat koolstof onder enorm hoge druk en hitte is gekristalliseerd. Het maakt diamant een van het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt. Wordt de druk verder verhoogd, dan wordt diamant naar boven gestuwd.

Alles over parels

Natuurlijke parels zijn de enige edelstenen die worden gemaakt door levende dieren en ontstaan als een natuurlijk reactie op vreemde delen, zoals parasieten of kleine zeediertjes die binnendringen in de schelp of de schelp beschadigen. Het mantelepitheel, de binnenkant van de schelp dat parelmoer vormt, omsluit de indringer en uit dat kapsel ontstaat een parel.

“A woman needs ropes and ropes of pearls” – Coco Chanel

Natuurlijke parels zijn gemiddeld tussen de 2 en 7 mm groot er is maar in één op de 15.000 wilde schelpdieren een parel te vinden. Vanwege de zeldzaamheid zijn ze daarom zeer kostbaar. Kwalitatief hoogstaande natuurlijke parels zijn vaak collector’s items en de pronkstukken in een juwelencollectie. Vroeger konden wilde parels op veel plekken worden gevonden, onder andere in de Indische Oceaan, de Rode Zee en de Golf van Mexico. Tegenwoordig wordt er alleen nog naar gevist langs de kusten van Japan en Australië en in de zeeën van Bahrein.

Goud waard

Goud is al aanwezig sinds het ontstaan van de aarde, maar het is niet gevormd op de aarde zelf omdat er fusiereacties voor nodig zijn. Die vinden plaats in de kern van sterren die op het einde van hun leven eindigen in een supernova-explosie waaruit zware metalen worden gevormd, waaronder goud. De stofdeeltjes met goud worden door de explosie de ruimte in geslingerd. Hoe goud daadwerkelijk wordt gewonnen, is makkelijker te begrijpen: het wordt opgegraven in goudmijnen in onder andere Zuid-Afrika, Canada, Amerika en Rusland.

Blijf op de hoogte van al het nieuws in het bijzondere GASSAN jaar.

GASSAN viert dit jaar haar 75-jarig jubileum! Om deze reden staan er het gehele jaar door extra veel feestelijke activiteiten op het programma. Zo brengt GASSAN 121 vanwege haar 15-jarig bestaan een speciale collectie uit, wordt GASSAN Diamonds Headquaters dit jaar verbouwd en nog veel meer….

Wil je niks missen? Blijf GASSAN dan volgen via Instagram, Facebook en Linkedin voor het laatste nieuws.