Parijse prenten in het Van Gogh

zestien jaar verzamelen

Een mooie nieuwe belevenis bij het Van Gogh Museum. Deze lente zal er namelijk een bijzondere nieuwe collectie worden getoond. Het gaat om de ‘Prints in Paris‘, oftewel Parijse prenten. Er is behoorlijk wat inspanning aan vooraf gegaan. In totaal vergde het project maar liefst zestien jaar verzamelen en vijf jaar onderzoek. Behalve een uitgebreide prenten collectie zul je ook nog enkele schilderijen en andere kunstobjecten vinden. Alles verwijst naar de Franse hoofdstad ten tijde van de industrialisatie.

BOHEMIAANSE PRENTEN

Even ter geheugensteuntje: de prenten waren tijdens de zogenaamde fin de siècle  dé manier om reclame te maken. Ze kondigden toneelkunst, tentoonstellingen en andere culturele gebeurtenissen van Parijs aan. Het was een kosmopolitische periode waarin de avant-garde versmolt met het dagelijks leven. Kunstenaars ‘verlaagden’ zichzelf door zich te richten op affiches, prenten, tijdschriften en andere vermakelijkheden.

Le Chat Noir

In totaal zullen er in het Van Gogh Museum meer dan 250 prenten in vol ornaat worden getoond. Hieronder vallen bijvoorbeeld de werken van Bonnard, Chéret, Steinlen en Toulouse-Lautrec. Zo zullen er waarschijnlijk velen de prent Le Chat Noir van Toulouse-Lautrec herkennen. Het beeld van de zwarte kat wordt vaak als decoratie in huis geplaatst.

 

 

Meer Art & Design