In gesprek met… Yuri van Gelder

irene en yuri

Model en Miss Universe-kandidate Irene van de Laar wendt haar charmes aan om speciaal voor LXRY Magazine interessant mensen tot een interview te verleiden. Dit keer richt ze haar pijlen op topatleet Yuri van Gelder. De turner zag het levenslicht in het Brabantse Waalwijk en staat bekend om zijn nickname ‘Lord of the Rings’. Zijn eerste Europese titel verkreeg hij in 2005 in het Hongaarse Debrecen, waarna hij in Melbourne ook wereldkampioen werd.

de bouw

Hoe je als vijfjarige jongen een sport als turnen kiest, in plaats van het populaire hockey of voetbal, legt Yuri uit. “De schoolarts zei tegen mijn moeder dat hij me wel de bouw vond hebben voor een turner. Dat stelt op die leeftijd nog niet zo vol, gewoon een beetje apenkooien in de gymzaal. Na een jaar werd ik opgemerkt door een trainer. Het werd steeds leuker.” 

Of je voor turnen aanleg moet hebben, of dat het afhangt van hard werken, kan Yuri allebei beamen. “De meester turners zijn klein van stuk. Want de kleinere turner is wat sneller en wendbaarder en heeft meer souplesse. (…) Mijn bouw is ook een onderdeel van mijn talent.” Maar die bouw alleen is niet genoeg. De sporter houdt er een strek regime op na. Behalve meerdere wekelijkse workouts van zo’n 3 uur per stuk eet hij zo gevarieerd mogelijk en bovendien niet te veel. “De dag voor een wedstrijd of zware training eet ik pasta, en na een wedstrijd rijst, kip en broccoli om zo goed mogelijk te herstellen. Na een zware training drink ik een eiwitshake.”

de DISKWALIFICATIE

Vorig jaar werd hij in Rio de Janeiro uit de Olympische ploeg gezet wegens alcoholgebruik. Op de vraag wat daar nou precies gebeurd is, antwoordt hij: “Er waren gasten voor mij overgevlogen, waaronder mijn vriendin Katarina en allereerste jeugdtrainer. Op 6 augustus gingen we wat drinken in het Holland Heineken Huis. Daarna heb ik  hen afgezet bij een club en om 02:00 een broodje gegeten, waarna ik mijn vrienden weer bij die club ging ophalen. Daar ben ik niet verder dan de kassa gekomen. Maar door de afstanden kwam ik uiteindelijk alsnog om 6 uur ’s ochtends thuis. Ja, ik had wel gedronken. Misschien had ik niet zo lang door moeten gaan. Daar heb ik wel spijt van. De volgende ochtend tegen het met middaguur schrok ik wakker.”

Over de periode daarna zegt de topsporter: “Het leek wel een film. De eerste weken werd ik geleefd en het drong allemaal nog niet tot me door. (…) Ik heb in een flinke dip gezeten en een paar tranen gelaten. Gelukkig kreeg ik een mooi podium tijdens het festival Lowlands. Dat was een groot hart onder de riem.”

Het volledige interview vind je in het magazine, hier te bestellen.

Tekst: Irene van de Laar | Fotografie: Karoly Effenberger

Meer People & Finance