In gesprek met topchef Ron Blaauw

“Mijn leven is een jongensboek”

Iedere editie van LXRY Magazine wordt een kijkje genomen in de keuken van een beroemde chef. Dit keer gingen brachten we een bezoek aan tweesterren-chef Ron Blaauw. Hier vind je een preview van het interview.

geef mij maar amsterdam

Van koken voor sterren naar koken vanuit het hart… In tegenstelling tot de meeste koks, wist Ron niet op jonge leeftijd dat hij in de keuken wilde staan. Hij groeide op in Hoorn.“Toen ik op mijn zestiende van de mavo kwam, wist ik niet wat ik wilde gaan doen. Ik had één wens: naar Amsterdam gaan. Welke school maakte mij niet uit. Het werd de koksschool, de enige school waar nog plek was.” 

ontgroening bij joop

Uiteindelijk was het Joop Braakhekke van wie Ron zijn eerste leerschool kreeg. “Tweeënhalf uur heb ik in de lobby van De Kersentuin gewacht totdat Joop langsliep. Ik bood aan om gratis te komen werken. ‘Begin maandag maar,’ zei hij.” Er volgden vier ‘ontgroeningsweken’ waarbij Ron op een kratje kersen mocht ontpitten. Maar nog steeds omschrijft hij Joop als grootste leermeester. “Naar hem luisterde ik met open mond. Ik wist niet wat ik meemaakte.” 

ron blaauw & ron gastrobar

Uiteindelijk zou Ron zijn eigen grote succes boeken met Restaurant Ron Blaauw, dat twee Michelinsterren in de wacht sleepte. Daarna kwam hij op een keerpunt, wat resulteerde in Ron Gastrobar. Hiermee zette hij de trend voor laagdrempelige restaurants, waar je creatieve gerechten van hoge kwaliteit voor een betaalbare prijs krijgt. “Geen gelul meer met linnen en 26 obers, maar gewoon kwaliteit en een fles wijn op tafel.” Het idee zat naar eigen zeggen al jaren in Rons hoofd. “Alleen durfde ik die stap niet te maken.”  Zijn concept is inmiddels uitgebreid met Ron Gastrobar Oriental, Ron Gastrobar Indonesia, Ron Gastrobar Paris en Nacarat.

Het volledige interview vind je in het magazine, hier te bestellen.

Tekst: Bart-Jan Brouwer | Fotografie: Esther Quelle

Meer Wining & Dining