Art & Design

Genius Nederlandse kunstenaars volgens LXRY List

De beste genius kunstenaars uit eigen land. Zij krijgen erkenning voor hun werk op basis van exposities, prijzen, publicaties en internationale ervaring.

LXRY List 2018

Joris Laarman (b.1979, Nederland)

Voor Amsterdammer Joris Laarman zijn kunst, design, technologie en wetenschap sterk met elkaar verweven. Zijn inmiddels beroemde Bonechair is opgenomen in de collectie van het MoMa. De stoel werd ontwikkeld in samenwerking met een Duitse wetenschapper die algoritmes had berekend op basis van groeiprocessen van botten en bomen. Laarman ziet ook grote toekomst in de toepassing van robotica, digital printing en gentechnologie. Zo ontwierp hij de Half Life Lamp, gebaseerd op cellen van hamsters, die genetisch gemodificeerd worden met het gen van een vuurvlieg. In 2016 toonde hij zijn eerste kunstobject aan het publiek: het functieloze Butterfly Screen, geprint in zijn eigen studio door robots. Twee jaar terug had Laarman een solotentoonstelling in het Groninger Museum. Vorig jaar was hij een van de deelnemers aan de tentoonstelling Mutations/Créations in het Centre Pompidou te Parijs, over de toepassing van digitale technologie in design en kunst.

Berndnaut Smilde (B.1978, Nederland)

Berndnaut Smilde kan op iedere gewenste locatie een wolkje laten ontstaan. Voor zijn wolkenserie Nimbus koos hij fraaie locaties als de Pilbara woestijn in West-Australië, de Sankt Peter Kirche in Keulen en het Duguan Himalayas Museum in Shanghai. Wolken maken doet hij door rook in een hoeveelheid waterdamp te injecteren. Zo’n wolk bestaat niet langer dan tien seconden: genoeg tijd om er een foto of video van te maken, die vervolgens kan worden verkocht. Smilde werkt ook met prisma’s die het licht op grote schaal kunnen doorbreken. Zijn werk is opgenomen in de collecties van Saatchi en het Smithsonian. TIME Magazine noemde zijn Nimbus-serie een van de ‘Top Ten Inventions’ van 2012.

Zoro Feigl (B.1983, Nederland)

Zoro Feigl maakt kinetische kunst waarin beweging een welhaast poëtische lading krijgt. Hij is autodidact en laat in zijn werk alle denkbare kinetische mogelijkheden de revue passeren. Daaronder bowlingballen die door twee elektromotoren omhoog worden gegooid en vervolgens in eenzelfde baan terugvallen. Of een serie aan touwen hangende tlbuizen die door een in het midden hangende ronddraaiende ventilator een elegante dans uitvoeren. Zijn laatste serie werken ontstond door gebruik te maken van een lopende band waar overheen een vloeistof druipt. Vanwege vloeistofdynamische wetten verandert die vloeistof steeds van kleur; zo ontstonden diverse kinetische schilderijen in allerlei kleuren en materialen. In 2016 gaf de Verbeke Foundation in België die eerste catalogus van Feigl uit ter gelegenheid van de overzichtstentoonstelling die hij daar had. Vorig jaar was hij een van de genomineerden voor de NN Group Art Award.