Jewels & Watches

Het stijlvolle leven aan het Comomeer

Het Noord-Italiaanse Comomeer is het stijlvolste meer ter wereld. De mooie natuur en elegante architectuur geven de omgeving een schilderachtige schoonheid waar de elite al eeuwenlang graag vertoeft. De plek die succes en klasse ademt, kent een geschiedenis vol glamour en stijl. De perfecte plek voor het fotograferen van GASSAN haar nieuwe sieraden.

Tekst: Wendy van Dalen
Beeld: GASSAN
Redactie: Vivian Secrève

Van Romeinse keizers tot politici en van kunstenaars tot filmsterren uit Hollywood: Lago di Como heeft een rijke geschiedenis als geliefde plek voor de rich and famous. Helderblauw water vol vis, kleurrijke sfeervolle dorpjes met sprookjesachtige landhuizen en fantastische uitzichten over de Alpen, het gebied rond het meer heeft een schilderachtige schoonheid. Als de dag begint, glinstert het meer in de ochtendzon. Samen met de in nevelen gehulde Zwitserse Alpen geeft het de omgeving een mysterieuze aanblik. Als de nevel oplost, komt de kleurrijke romantische ambiance tot leven.

Mondain meer

Het Comomeer ligt aan de voet van de Zwitserse Alpen in Lombardije, Noord-Italië op 198 meter hoogte. Het heeft een oppervlakte van 146 vierkante kilometer en de gemiddelde diepte is 154 meter. Met een maximale diepte van 425 meter mag het meer zich het diepste meer van Italië noemen. Lago di Como wordt omringd door steden als Bellagio, Laglio, Cernobbio en Como en ligt op zo’n vijftig kilometer afstand van modestad Milaan.

Al sinds de Romeinse tijd is het meer een populair toevluchtsoord voor aristocraten en welgestelden en dat is te danken aan Julius Caeser. Het is het jaar 59 voor Christus als de Romeinse dictator besluit om het moeras rondom het meer te dempen en de stad Como te creëren. Hij gaat er samen met 5000 gefortuneerde Romeinen wonen. Como wordt een belangrijk strategisch handelscentrum voor de Romeinen en beleeft een periode van grote rijkdom en luxe.

Prachtige palazzo’s

Eeuwen later worden de imponerende villa’s met uitgestrekte tuinen gebouwd die nog steeds langs de oever van het meer staan. Welgestelden Milanese families, vooraanstaande politici en rijke aristocraten laten in de negentiende eeuw de palazzo’s bouwen als zomerretraites om te ontsnappen aan de drukkende hitte van de Italiaanse zomermaanden. Aan het meer genieten ze van milde temperaturen en de schoonheid van de omgeving. Franse keizer Napoleon Bonaparte heeft er zelf geen huis, maar is samen met zijn generaals een graag geziene gast in de villa’s van zijn invloedrijke vrienden.

De schoonheid van het landschap inspireert dan al vele kunstenaars. Voor 19e-eeuwse dichters Lord Byron en William Wordsworth en schrijver Stendhal is de romantische sfeer rondom het meer een belangrijke inspiratiebron en ook componisten Giuseppe Verdi en Gioachino Rossini laten zich graag inspireren door de sprookjesachtige omgeving.

Schilderachtige schoonheid

Meer beroemde gasten komen naar het meer en haar omgeving om inspiratie op te doen, te ontspannen en de schoonheid van de natuur tot zich te nemen. De koningen van Spanje en Roemenië, Russische aristocraten, Franklin D. Roosevelt, Winston Churchill, John F. Kennedy en de familie Rothschild zijn enkele elitaire bezoekers die graag vakantie vieren op de glamourous maar discrete mooie plek. De combinatie van schoonheid, ziel en rijke historie trekken ook beroemdheden als Clark Gable, Frank Sinatra, Ava Gardner en Greta Garbo voor vakantie naar Noord-Italië. De schilderachtige plek met unieke ambiance is het decor van The Pleasure Garden, de eerste film van Alfred Hitchcock. De regisseur komt er nog vele zomers terug om er vakantie te vieren met zijn familie.

 

Creatieve stimulans

Dat de betoverende omgeving creativiteit stimuleert, ziet ook Mercedes-Benz. Sinds 1998 huist het creatieve designteam van het Duitse automerk in Villa Salazar aan het meer. Voordat er daar noviteiten voor auto’s worden bedacht, bevindt het atelier van Gianni Versace zich in Villa Salazar. De Italiaanse modekoning maakt er onder andere stropdassen en vlinderdassen van het wereldberoemde zijde dat in Como wordt geproduceerd.

De modeontwerper is zo onder de indruk van de locatie dat hij ook een woning voor zichzelf koopt aan het meer. In 1977 koopt hij Villa Fontanelle. Het landhuis is in slechte staat en Versace laat de palazzo restaureren in de elegante neoklassieke stijl. Na drie jaar is de verbouwing afgerond en kan hij er eindelijk intrekken. Hij vult de villa met kunst en verwelkomt er glamourous gasten als Madonna, Elton John, Sting en prinses Diana. De feesten die hij er tot zijn overlijden in 1997 organiseert zijn legendarisch.

Lees het hele artikel in GASSAN Magazine.