Jewels & Watches

GASSAN Masters:
De echte waarde van diamanten

Marie-Louise Bartels is diamantslijper bij GASSAN Diamonds en is volgend jaar 25 jaar in dienst. Ze begon ooit met goud en zilver smeden, maar kort daarna vond ze haar liefde in het slijpen van diamanten. Een noodzakelijke liefde, want zonder red je het niet in dit vak. "Soms ben ik wel 8 uur bezig met het slijpen van één vlak. Daar heb je engelengeduld voor nodig en dat vind je alleen als het diep van binnenuit komt."

Tekst & Video: Susan Poeder
Beeld: GASSAN Diamonds

Op de tweede verdieping van de diamantfabriek aan de Nieuwe Uilenburgerstraat, werkt Marie-Louise samen met haar collega’s Pepe en Pieter dag in dag uit aan het slijpen van diamanten. Een stukje magie, zo noemt Marie-Louise het. “Het begint allemaal met een klein brokje en het is aan ons om die te transformeren in een briljant – de geslepen vorm met 57 facetten. Van ruwe diamant tot briljant zijn we ongeveer 1,5 dag bezig, afhankelijk van de kwaliteit en hardheid van de diamant. Vanaf het moment dat je de eerste schittering ziet na het slijpen… Dat is echt fantastisch.”

Shine bright like a 121 diamond

Het ontwikkelen van diamantvormen door de eeuwen heen blijft een knap staaltje natuurkunde. Je moet begrijpen hoe het licht breekt door de vlakken van de steen waardoor je de prachtige schitteringen krijgt. Zou je de vlakken onderin niet op dezelfde manier slijpen, dan kijk je er gewoon dwars doorheen. GASSAN heeft na jaren van onderzoek een nieuwe vorm ontwikkeld die nog meer schittering geeft aan een diamant. “De basis is een briljant met 57 facetten waar wij 64 extra facetten op aanbrengen door 16 extra aan de bovenkant en 48 extra aan de onderkant. Het resultaat is nog meer schittering”, legt Marie-Louise uit. “Vanzelfsprekend zijn we dan meer dan een dag langer bezig.”

“De grootste geslepen diamant ter wereld is 450,2 karaat en bevindt zich in de Koninklijke scepter in de Tower of London.”

Het geheim van de meester

Geen enkele diamant is hetzelfde en iedere steen vraagt een ander aanpak. Een ruwe diamant wordt opgesplitst in tweeën; meestal door zagen, maar breken of laseren kan ook. “Dat is elke keer een zorgvuldige afweging”, vertelt Marie-Louise. “Uiteindelijk gaat 65 procent van het product verloren en als we een laser gebruiken nog meer.

Dat is een van de redenen dat een diamant zo kostbaar is. Moeder natuur geeft ons deze kleine brokjes en na uren slijpen blijft daar nog minder van over. Ook kun je uren werken aan één vlak, maar met een verkeerde beweging… PATS! Kan er ook zomaar een stuk afspatten. Het kan jaren duren voor je dit vak echt meester bent.”

Lees ook: GASSAN Masters, de magie van Rolex

Diamantslijper Marie-Louise werkt aan het slijpen van diamanten.

“Karaat is afgeleid van het Griekse ‘keration’: de pit van de Johannesbroodboom. Het gewicht van de pitten is vrij constant (0,2 gram), waardoor ze werden gebruikt om diamanten te wegen.”

Diamonds are forever

Naast de slijpvorm (en het aantal manuren) bepaalt ook het gewicht (1 karaat is o,2 gram), de zuiverheid en de kleur de waarde van een diamant. Hoe witter de kleur, hoe beter. En hoe cliché het ook klinkt: een diamant heb je voor altijd. Ze slijten niet en behouden altijd hun schittering. Alles bij elkaar opgeteld maakt dat geslepen diamanten ontzettend kostbaar zijn. Zeldzaam, bewerkelijk en voor eeuwig.