People & Finance

GASSAN inspiration: interview met
Quincy Promes

Voetballer Quincy Promes kwam op zijn tiende naar de jeugdopleiding van Ajax. Hij stroomde niet door naar de selectie, maar vertrok naar andere clubs. Via Spanje en Rusland is de Amsterdammer nu weer terug bij zijn jeugdliefde Ajax. Voor het nieuwste GASSAN Magazine ging Dustin Huisman in gesprek met Quincy Promes over zijn carrière en toekomst.

Interview: Dustin Huisman
Tekst: Wendy van Dalen

Je was erg succesvol bij Spartak Moskou. Je lag goed in de groep en iedereen liep er met je weg. Je werd topscorer van de Russische competitie en werd in 2017 verkozen tot beste voetballer van het jaar. Na vier seizoenen vertrok je naar Spanje. Waarom koos je voor Sevilla FC?

“De president van Sevilla FC gaf aan dat ze mij al vijf jaar volgden, al vanaf mijn tijd bij FC Twente. Hij zei dat een droom voor hen was om mij in een Sevilla-shirt te zien spelen. Ik had drie andere opties, maar bij Sevilla had ik het mooiste en warmste gevoel, ook doordat de president van de club me wist te overtuigen om bij hen te gaan spelen. Ik maak veel keuzes vanuit mijn gevoel.”

Was Sevilla de juiste keuze?

“Ik hou van risico nemen, zoals met de stap naar Spartak Moskou. Ik leerde bij Sevilla dealen met tegenslagen. We speelden in een 5-3-2-systeem en ik werd op een andere positie, als linksback opgesteld. Dat is niet de Promes die ik eigenlijk ben. De ene keer speelde ik wel, de andere keer weer niet. Ik speelde in een van de beste competities ter wereld, tegen teams als Barcelona en Real Madrid, maar ik heb er niet kunnen laten zien wat ik kan. Ik zie mijn tijd bij Sevilla als een leermoment. Ik heb dan ook geen seconde spijt gehad van mijn keuze om naar Sevilla FC over te stappen.”

Na één seizoen vertrek je bij Sevilla en keer je terug naar Ajax. Hoe is het om terug te zijn bij je jeugdliefde?

“Ik heb er geen woorden voor. Het bizar dat ik via een omweg weer terug ben. Ik was ballenjongen in het stadion waar ik nu scoor. Mijn jongensdroom is uitgekomen. We hebben op dit moment een fantastische ploeg. Buiten dat we een goed team zijn, zijn we vrienden. Dat stralen we ook uit op het veld. Het is prachtig om met Ajax in de Champions League te spelen want uiteindelijk zijn dat de wedstrijden waar je het voor doet als voetballer.”

Wat was het mooiste moment in je carrière?

“Het kampioenschap met Spartak Moskou. Na 16 jaar werden we weer kampioen. Na het laatste fluitsignaal kwam de hele tribune het veld oprennen. Dat was een gekkenhuis, niet normaal. Moskou ontplofte. Daar hebben we geschiedenis geschreven. En ik ook: een jongen uit Amsterdam die naar het grote Rusland gaat en daar kampioen wordt. Ik hoop ook ooit een eindtoernooi met het Nederlands elftal te spelen, dat wordt natuurlijk een fantastisch moment.”

Heb je al ideeën over wat je na je carrière wil gaan doen?

“Ik ben ondernemend ingesteld. Ik heb een kledinglijn, Mask.qp en ben bezig met vastgoed. Dat vind ik erg interessant. Ik maak nog steeds muziek, maar dat breng ik niet uit. Voetbal en muziek maken, gaan niet goed samen. Voetbal is mijn nummer 1, daar ligt mijn echte focus en muziek maken is mijn hobby. Ik heb twee jaar geleden een lied opgenomen met Memphis Depay om te laten zien dat wij onszelf zijn en om jongeren te laten zien dat zij ook zichzelf moeten zijn. Maar dat was eenmalig.”

Je bent een horlogefan. Wat is jouw favoriete merk?

“Rolex, ik heb het logo zelfs getatoeëerd. Vroeger op straat had ik het er al met mijn vrienden over dat je de man bent, als je een Rolex hebt. Een uurwerk is mannelijk, het hoort bij je status, je imago.”

GASSAN Magazine

Benieuwd naar de rest van dit interview? Het volledige verhaal kun je lezen in het nieuwste magazine van GASSAN.