Cars & Yachts

Formule 1:
Met gierende banden naar Zandvoort in 2020

Na 35 jaar is het volgend jaar zover: Formule 1 komt terug naar Nederland. En dat voor minimaal 3 jaar. Circuit Zandvoort zal in het teken staan van de Nederlandse Grand Prix en de kustplaats wordt overspoeld door 's werelds topcoureurs, uitmuntende bolides en racefanaten.

Tekst: Mical Joseph
Beeld: FIA en Race Planet

De wederkeer naar Nederland

Een prestatie waar eigenaren van het circuit, Prins Bernard Jr. en Menno de Jong, voor hebben gestreden. De prins legt trots uit in Langs de Lijn, het radioprogramma op NPO Radio 1, dat het is gelukt: “Drie jaar geleden zijn we ermee begonnen. Toen was het een droom. Het is eigenlijk nog steeds onwerkelijk dat we hier in 2020 een Formule 1-race hebben”. Chase Carey, CEO van de Formula One Group, gaf aan dat “Circuit Zandvoort heeft bijgedragen aan de populariteit van de sport overal ter wereld.” Hij verwacht dat het enthousiasme van de Nederlandse supporters van Max Verstappen volgend jaar letterlijk een zee van oranje veroorzaken op de tribune.

Het nieuws is voor raceliefhebbers het gesprek van het jaar en LXRY kijkt uit naar het prestigieuze race-event. Ook oud-coureur Michael Bleekemolen verheugd zich op de Nederlandse Grand Prix. “Mijn eerste herinnering aan Circuit Zandvoort was in 1977. Ik reed in een Formule 1 auto over het circuit en dit was een kippenvelmoment. Publiek wat je toejuicht, midden in de duinen en op eigen bodem.”

Oud-coureur Michael Bleekemolen.

Maar Michael had de terugkeer van de Formule 1 niet direct verwacht. “Over de terugkomst van Formule 1 naar Zandvoort heb ik mixed feelings. Sportief gezien ben ik natuurlijk heel blij, zakelijk gezien is het voor mijn eigen bedrijf niet handig. Jaarlijks racen 13.000 liefhebbers recreatief over het circuit en over precies een jaar is het event: reken maar uit.” De oud-coureur hoopt snel met de directie in gesprek te gaan om een passende oplossing te vinden.

Max Verstappen

De komst van de race is volgens Michael grotendeels te danken aan de jonge coureur Max Verstappen. Het circuit van Zandvoort zit Neerlands’ trots als gegoten: “Max kart zelf nog vaak. Doordat dit circuit voor Formule 1 begrippen vrij kort is, gaat dit hem daarom goed af. Hetzelfde geldt voor het circuit in Monaco. Een circuit wat hem ook goed af gaat.” Met een circuitlengte van 4,3 kilometer met 14 uitdagende bochten is Circuit Park Zandvoort één van de kleinere circuits in de Formule 1. Zelf wil Max Verstappen nog niet te veel ingaan op de technische circuit mogelijkheden. Aan NOS geeft de coureur aan dat er nog veel aan het circuit aangepast moet worden en aan de auto.

Wat Michaels rol volgend jaar bij het moment suprême gaat zijn weet hij nog niet, hij heeft namelijk net getekend voor 2 jaar NASCAR. “Gelukkig hebben we tegenwoordig televisie zodat ik waar ook ter wereld het spektakel kan volgen”.

LXRY TV

Presentator Suus de Brock van LXRY TV was vorig seizoen op bezoek bij Louwman Exclusive. Hierna scheurde zij samen met Michael over het circuit van Zandvoort. Dat zag er zo uit: